QUOTE (Kraagesh @ 16-07-2005, 18:28) I tutaj nigdy nie dojdziemy ładu który Bóg tak naprawde istnieje. Czy może jest to Mahomet? A może Jah? Tego nigdy się niedowiemy. Więc chciałem wam tu tylko obrazowo przedstawić że poglądy na ten temat zależą od religi również.
Według mnie nie ma znaczenia, jaką religię człowiek wyznaje. Jeśli nie czynił zła za życia to i tak pójdzie do nieba. Bardzo pasuje tutaj takie stwierdzenie (niestety przytoczę je z pamięci) :
Jeśli całe życie wierzysz w Boga, a On nie istnieje - nie masz nic do stracenia. Jeśli nie wierzysz w Boga, a On istnieje - możesz stracić życie wieczne...
Ja wierzę, że po śmierci ludzie prznoszą się do lepszego świata.
Ciekawy jest też fragment książki Kurta Vonneguta "W dni urodzin Wandy June", gdzie dusza zmarłej dziewczynki opisuje niebo. W niebie wg Vonneguta wszyscy ludzie cały czas spędzają na zabawie. Przedstawiona jest tam scena gry w cymbergaja z udziałem Jezusa i... Adolfa Hitlera... Autor stwierdził, że Bóg nie jest taki okrutny, żeby ludzi skazywać na wieczne potępienie, tylko każdy trafi do nieba.