"zaskakująca Śmierć" ...

Em.50

Member
Rozdział 1 (Prolog) - KATASTROFA ATENY .

Atenę było już widać na horyzoncie . Lord Freeze przyglądał się jak powierzony mu przez samego króla statek powoli zbliża się do portu . Był to pamiętny dzień gdyż to dziś zło zostało pokonane . Na mrocznym dworze Geredath gdzie kryło się zło którego zwykły człowiek nie był w stanie pojąć a co dopiero z nim walczyć . Jednak zło to w postaci Pana Smoków i hordy jego sługusów zostało pokonane przez Firena , bohatera , wybrańca Dennosa któremu było przeznaczone nosić potężny artefakt – Oko Dennosa . Lord Freeze wiedział , że powrót bohatera oznacza , że zło zostało unicestwione , lecz paladyn zobaczył nagle na statku małe światełko. Zniknęło tak szybko jak się pojawiło . Freeze pomyślał , że coś mu się przewidziało. Sekundę po tym statek wyleciał w powietrze . Ogromny wybuch doszczętnie zniszczył statek który miał uratować królestwo przed najazdem orków . Paladyn pomimo tego , że był bardzo odważny , to jego strach był ogromny . To się stało tak szybko . Za szybko . Freeze nawet nie zdążył mrugnąć a kawałki Ateny pływały na morzu . Ludzie z knajpy i domów wyszli zobaczyć co się stało . Huk rozniósł się po całym mieście (Medinis) . Rycerz zauważył coś czego nikt inny nie zauważył . Coś … jakaś skrzydlata istota pojawiła się niedaleko miejsca gdzie doszło do katastrofy . Nic dziwnego , że inni tego nie zauważyli , ponieważ miejsce to było dość odległe . Nawet królewski paladyn który posiadał prawdziwie sokoli wzrok ledwo zauważył to … coś . Freeze rozpoznał to stworzenie . Wystraszył się niemiłosiernie gdyż to był … Demon . Lordowi Freeze’ie po plecach przeszedł dreszcz . Aż cofnął się do tyłu z tego przerażenia . Po raz pierwszy w życiu coś tak go wystraszyło . Widok potężnego rycerza w ciężkiej lśniącej zbroi który trzęsie się ze strachu był dość dziwny . Jednak nikt nie zwracał na to uwagi . Kto by się tym przejmował skoro parę chwil przedtem było tu piekło . Freeze jeszcze bardziej się przestraszył gdyż zauważył , że Demon zabiera coś ze statku . To były czyjeś zwłoki . Demon wziął je na ręce i zniknął w ciemności ...
------------------
Farma Adama - C.d. (Ciąg dalszy pierwszego rozdziału)
------------------

Był on wysoki i umięśniony , a łachy farmera oraz robota w polu dziwnie wyglądała w jego wykonaniu . A to dlatego , że posturą doganiał orków . Na dodatek doskonale władał bronią gdyż był jeszcze jakiś miesiąc temu wielkim wojownikiem . Wprawdzie był uwięziony pod kopułą bariery która niegdyś otaczała kolonię karną w Medinis , ale to nie przeszkadzało mu być mistrzem miecza . Po upadku bariery jak wszyscy więźniowie zbiegł z Górniczej Doliny i zajął się pracą na jednej z farm . Była jednak ona zbyt blisko dawnej koloni karnej . Gdy tylko tam spojrzał przychodziły mu niemiłe wspomnienia dlatego przeniósł się bardziej w głąb wyspy . W przeciwieństwie do reszty zbiegów on pracował uczciwie . Pozostali poukrywali się w lasach i zaczęli napadać na handlarzy albo ochraniali zbuntowanych farmerów przed strażnikami miejskimi . Kain taki nie był . Gdy miał się bić to tylko w obronie własnej lub słabszych . Na dodatek Ci najemnicy żądali haraczu od farmerów , którzy pozostawali wierni królowi . Takim farmerem był Adam u którego Angar pracował . Dla Adama pojawienie się Angara było wybawieniem gdyż najemnicy uciekali na sam jego widok po tym jak sprał jednego z najsilniejszych w ich bandzie – Sylwia . Może chodziłby jeszcze i miałby drugie oko gdyby wtedy nie zaatakował Angara . Jednak teraz Angar z niewiadomo jakich przyczyn zwijał się z bólu .
- Może mi powiesz co Ci jest – ponownie zapytał Adam
- Ból głowy powrócił, argghh , przecież Beliar został pokonany .
Adam nie ukrywał zdziwienia . Jego osobisty odstraszacz najemników dostał bólu głowy i na dodatek bredził coś o jakimś Beliarze . Gdyby Adam wiedział , że Beliar to potężne , a zarazem złe bóstwo inaczej by na tą sprawę patrzył .
- Idź się prześpij , bo zaczynasz bredzić – powiedział Adam .
Gdy parobek wchodził do domu , dwaj najemnicy złożyli Adamowi wizytę :
- Dalej nie chcesz zapłacić ? – zapytał jeden z nich
- Angar , pozwól na sekundkę …

Kiedy Adam wnosił do domu kolejną porcję żelastwa które zostawiali po sobie uciekający najemnicy Żona Adama zagadała do farmera :
- Widzę , że Angar się spisuje . To już 3 partia w Tym tygodniu – powiedziała z humorem.
- Tak , ale martwię się o niego . Dostał strasznych bólów głowy .
- A co mu się stało ?
- Nie wiem .
- Pewnie to od tego słońca . Jest nie do wytrzymania .
- Na dodatek bredził coś o jakimś Beliarze .
- To na pewno od słońca , zaparzę mu ziółek . O nie , nie mam już ziół , ktoś będzie musiał pójść do Saggity .
- Ale kto , droga jest niebezpieczna , a zwykle robił to Angar .
- Randolph pójdzie , jak wróci z miasta .
- A jak pożre go ścierwojad , wilk , albo cieniostwór ?
- Da sobie rade , w końcu musimy zadbać o Angara . To bardzo cenny skarb .
W tym momencie inny parobek - Randolph wrócił z miasta z wieściami. Jako , że często chodził tam sprzedawać kupcom towary , a chłopcu na posyłki którego wynajął jeden z kupców poderżnięto gardło , to teraz on chodzi z przesyłkami . Randolph od progu zaczął krzyczeć :
- Nie uwierzycie co się stało ! – krzyknął .
- Co ? – spytał Adam .
- Statek paladynów z kilkoma ludźmi na pokładzie wyleciał w powietrze .
- Co ?! – Wydarł się Angar , po czym wybiegł w stronę miasta .

shooX

Ciasteczkowy Potwór
Weteran
Cóż, samo opowiadanie jest dobre, mimo iż w niektórych sytuacjach nie uniknąłeś powtórzeń. Jedną z wad jest słaba fabuła, która nie wciąga, aż tak bardzo jak w innych opowiadaniach tego typu. Błędów osobiście nie dostrzegłem. Co do dialogów, również nie są aż takie dobre.
Wielkim plusem jest świat który przedstawiłeś masz tutaj ode mnie plusa.

Ogólna ocena 7/10.

Pozdro.

Shadow27

Member
Opowiadanie jest ... no nienajgorsze , ale lepsze moim zdaniem od tego drugiego
smile.gif
bledow ort. zbytnich nie widzialem a co do samego stylu pisania to z czasem napewno wyrobisz
smile.gif
moja ocena 5/10 pzdr

a i co do Sługi Kruka :| [dalszy ciąg i wiele postów łączących się z tym usunął pewien miły moderator]

Nie stawiam nikomu warna, choć kilka osób by zasługiwało na niego, ale niech tylko ktoś wróci do tematu to zginie. Z pozdrowieniami - wasz Gothi

Sługa Kruka

Member
Opo mi się nawet podoba, nie będę mówił po raz kolejny tego, co mówiłem [i bardzo się wszyscy z tego cieszymy - GW], a co zostało usunięte. Nie muszę czytać tego, bo identyczne już czytałem i wiem, jak się skończy.

Em.50

Member
Tytyrytyry ... 2 rozdział mojego opo. Gorąco zachęcam do czytania i komentowania
-------------------
Rozdział 2 - "Złe Wieści & Więzienie"

Angar nie miał nic na sobie prócz stroju farmera . Nie przejmował się tym , do czasu gdy spotkał na swej drodze … Orka !! Żałował , że nie wziął chociaż lagi czy sztyletu , ale nie miał na to czasu . Śpieszył się do miasta . Mimo to nie wystraszył się . Wziął kamień i trafił nim w oko orka . Wykorzystując chwilę dezorientacji bestii wyrwał mu z ręki topór . Ork wpadł w furie . Atakował swoimi wielkimi łapami , ale Angar zwinnie unikał ataków orka . Miał nad nim spora przewagę gdyż miał bron a ork tylko pięści . Ork się zmęczył ciągłymi nieudanymi atakami . Doświadczony były strażnik świątynny wykorzystał moment zmęczenia orka i odęcia mu rękę . Ork zawył, ale wpadł w jeszcze większa furie. Ork z zawrotna siła i szybkością zaatakował Angara . tego ataku nie unikną. Odleciał na jakieś 2 metry i upuścił broń . Ork tracił cały czas krew więc był coraz słabszy. Angar był kompletnie wściekły. Podobnie jak Ork teraz on również dostał Furii . Zaczął bezmyślnie szarżować na orka. Bestia się trochę zdziwiła, niespodziewała się tego. Angar w biegu wziął orkową bron która wcześniej upuścił i w wielkim szale skoczył na orka odcinając mu głowę. Po tej okropnej walce wojownik wziął broń na plecy, by być przygotowanym na kolejna niespodziankę. Biegł dalej , aż dobiegł do bram miasta . Zatrzymali go 2 strażnicy . Angar wyciągnął swój orkowy topór i powiedział :
- Nie wkurzaj mnie !
- Dd .. do .. dobrze .. Jj .. już – odpowiedział przestraszony strażnik
Angar pobiegł od razu do portu , a strażnik do koszar . Angara zaczepił człowiek z nieźle obita twarzą.
- Hej kurduplu - powiedział
Angar tylko chwycił go za fraki i zrobił cos czego zwykły człowiek by nie zrobił . Rzucił Mężczyzna jak szmacianą lalka prosto do basenu portowego który był oddalony o jakieś 8 metrów . Ludzie zaczęli patrzyć na Angara z podziwem , a on nie zwrócił na nich uwagi tylko rozglądał się po porcie . W porcie był Lares . Smutek miał wypisany na twarzy . Angar podbiegł do niego :
- Co tu się stało !
- Czy my się znamy ?
- Jestem Angar . Dowodziłem strażnikami świątynnymi w koloni , a ty dowodziłeś szkodnikami w nowym obozie .
- Hej Angar , co ty tu …
- Nie ma na to czasu , mów co tu się działo .
- Niewiele widziałem . Wszyscy albo spali, albo byli w knajpie. Wiem jedno. Nikt na statku nie przeżył. Nawet on. Nawet nasz przyjaciel który dokonał tak wielu wielkich czynów nie potrafił się uchronić przed tym. Powinienem być tam i zginąć razem z nimi .
- Arrggh , dlaczego . Zaraz , zaraz , czy to dlatego wróciły mi te okropne bóle głowy ?
- Jakie znów bóle głowy ?
- Nieważne , a czy ktoś widział całą tą katastrofę ?
- Tak ale wątpię by cię do niego dopuszczono .
- Kto to ?
- Lord Freeze .
- Gdzie jest ten Lord ?
- Ten leniwiec siedzi cały czas w górnym mieście i zbija bąki w ratuszu . Nie dopuszczą cię do niego ani strażnicy ani jego paladyni . Nie masz szans . Musiał byś się stać obywatelem i zacząć pracować dla króla .
- Nie mam na to czasu , gdzie jest to górne miasto ?
- Przy południowej bramie , tylko nie działaj zbyt pochopnie .
- Dobrze .
Po skończonej rozmowie z Laresem , Angar chciał już pobiec do górnego miasta , ale zaczepiła go grupa strażników . Dwudziestu chłopa nieprzeciętnej postury z dobrą zbroja i mieczem przy boku . Wśród nich Angar rozpoznał strażnika którego wystraszył wchodząc do miasta . Wiedział o co chodzi , ale nie zamierzał iść z nimi . Chciał się dostać do Freeze tak szybko jak to możliwe . Postanowił , że załatwi to szybko .
- Pozwolisz z nami - Powiedział jeden z nich .
Nim Lares zdążył krzyknąć „NIE DASZ RADY !” , Angar wyciągnął swój topór i zaatakował . Dwoma machnięciami powalił trzech z nich . Pozostali nie tracili czasu . Rzucili się na niego i pobili do nieprzytomności . Pomimo tego , że Angar stracił przytomność , straż kontynuowała lanie . Lares nie mógł na to pozwolić .
- Przestańcie , i to już - zawołał
- Zaraz ty dostaniesz - odpowiedział jeden z nich .
Lares rzucił się na bandę strażników , ale i tak było ich z byt wielu . Pomimo tego , że był doświadczonym wojownikiem nie mógł poradzić sobie z bandą strażników . Zranił trochę kilku z nich i nic więcej . Strażnicy zrobili mu to samo co Angarowi . Byli to najprawdopodobniej najlepsi strażnicy w Medinis , albo po prostu byli dzisiaj trzeźwi . Zabili by jego i Angara gdyby nie …
- Przestańcie już ! A teraz wtrąćcie ich do celi ! Nigdy więcej tak nie róbcie !
- Tak jest kapitanie !

Angar i Lares oprzytomnieli w celi .
- Nasze śpiochy już wstały ?! Macie Gościa – powiedział pilnujący cel strażnik .
Do pomieszczenia przyszedł ubrany w zdobioną złotą szatę niski mężczyzna . Lares rozpoznał go . To był sędzia .
- No, no , no , co my tu mamy . Nielegalne wejście od miasta , atak na władzę …
- Milcz śmieciu – przerwał Angar – Chcę się widzieć z Lordem Freeze
- I jeszcze obraza majestatu – kontynuował sędzia – no pięknie . Gdyby to ode mnie zależało to byście już wisieli .
- Przecież to i tak od ciebie zależy , jesteś w końcu sędzią – wtrącił Lares .
- Hej , masz racje – przytaknął sędzia Laresowi – A więc postanowione . Zawiśniesz .
W tym momencie ktoś wszedł do celi i powiedział
- Kto chciał ze mną rozmawiać ?
Na to sędzia drżącym głosem
- L .. Loo .. Lordzie , ty tu .. tutaj ?

Fajnie się czyta, błędów oprócz interpunkcyjnych większych nie zauważyłem. Ogólnie ciekawie przedstawione. Jeszcze za krótko. Pisz dalej. Mogę przyczepić się tylko do nazewnictwa. Popracuj jeszcze nad nimi.

Plusy:
-ciekawe
-bohaterem nie jest bez
-dobrze się czyta
-wartka akcja

Minusy:
-nazewnictwo
-interpunkcja
-niektóre zadania mogłyby być lepiej napisane

Ocena 7,5/10

Shadow27

Member
No cóż zacznę od błedu , który się powtarzał i denerwował (przynajmniej mnie) ! otóz były to powtórzenia ... przecież na tym wstępie w każdym zdaniu było słowo ork... mogłeś używać podmiotu domyślnego lub słów zastępczych... no ale samo opowiadanie fajne i CD mi się podoba nawet
biggrin.gif
tylko , że Angar jest trochę ... pie...olnięty
tongue.gif
(mówiąc dosadnie)

ocena to 7/10

ojciec redaktor

New Member
A oto piekny przykład plagiatu
mad.gif
To opo juz wcześniej napisałem na GSie a nadodatek zdołałem je skończyć, chyba przeoczyles nastepne 7 rozdizałów, co? I żeby zachowac pozory zmieniłeś imiona i gólnie nazwy. To smutne, że ktoś męczy się troche nad opowiadaniem a potem ktoś bezczelnie je kradnie
sad.gif

Do góry Bottom