Zakupy

Elessar

Inkwizytor
Weteran
Niezwykle popularną formą robienia zakupów stały się sklepy on-line. Są wygodne, szybkie i łatwe. Mimo to tradycyjne zakupy wciąż nie wychodzą z mody.

Jak to jest u Was? Jaką formę zakupów preferujecie? Co kupujecie on-line, a co w sposób tradycyjny?

Ja sam dokonuję zakupów zarówno w sposób tradycyjny jak i przez Internet. Wiadomo, gry, książki czy muzykę zazwyczaj zamawiam w sklepach internetowych, lecz kiedy mam okazję wejść do sklepu w stylu empik (no co, w metropolii nie mieszkam i na co dzień tam nie chodzę ;p). Jednak już np. ubrania, buty bądź perfumy kupuję w sposób tradycyjny (no, poza koszulkami z zespołami).

Ave

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Jeśli kupuję coś przez internet, to zazwyczaj są to płyty. Jeśli chodzi o produkty takie jak ubrania czy buty, wolę pojechać sobie do sklepu i na spokojnie przejrzeć towary, obejrzeć, przymierzyć. Zapłacę może te 50 złotych więcej, ale będę miał pewność, że to co kupuję jest w pełni zgodne z moimi oczekiwaniami. Nie mam ochoty bawić się w odsyłanie do sklepu internetowego wadliwego produktu (chociaż mam prawo to zrobić na koszt sprzedawcy).

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
Mnóstwo rzeczy kupuję przez internet, głównie na allegro, ale nie tylko. Zdarzało mi się kupić nawet ciuchy, typu dres, bluza. Wiadomo artykuły spożywcze kupuję osobiście ;). Lubię też połazić między pułkami, pełnych płyt, książek, czy gier. Nie zmienia to faktu, że coraz więcej spraw załatwiam przez neta, a zakupy są na szczycie tej listy.
Pamiętam czasy, gdy aby kupić jakąś płytę, która mnie interesowała, musiałem robić specjalne wyprawy do Wrocławia lub innego dużego miasta, tam gdzie mieszkam nie było szans, aby taki towar dostać. Teraz nie ma takich problemów i jeszcze dostaniesz paczkę pod drzwi. To jest właśnie piękne w necie :)

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
W sumie to podobnie jak Bojan.
Ciuchy? Dla mnie sklep. Tak jak Bojka nie miałbym potem ochoty odsyłać towaru gdy coś jest nie tak. Co innego jest z muzyką czy elektroniką. Ceny w internecie są dużo niższe niż te w sklepach ( chyba że jest w sklepie jakaś promocja ), dlatego też zazwyczaj kupuję takie rzeczy w necie, wczoraj tylko zrobiłem wyjątek bo kupiłem odtwarzacz mp3 w MediaMarkt w toruńskiej galerii handlowej.
Książki też kupuję tylko w księgarni, wyjątkiem była anglojęzyczna książka "What Dreams May Come", którą zamówiła mi siorka z Anglii i wysłała do Polski bo u nas jej po prostu nie ma. Moim zdaniem to lepiej pójść do księgarni, złapać książkę w rękę, przeczytać nawet 2,3 strony - wtedy można się zastanowić czy warto kupić tą książkę. Bo opiniom innych czytelników jakoś specjalnie nigdy nie dawałem wiary.

mickos42

Member
Rzadko kiedy kupuję przez internet, jedynie co to gry gdyż ich ceny czasami są nawet o połowę ceny tańsze niż w naszym znanym empku, książki to akurat wolę kupić osobiśćie, nie wiem czemu, ubrania i buty też, bo jak to kupować ubrania przez neta(wyjątek: moja ukochana odzież militarna, tylko net!).
Podsumowując krótko, ogólnie gry kupujcie w sklepach, macie przynajmniej pewność zakupu :p

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
Ja przez neta kupuje co się da. No może prócz jedzenia. Chociaż i do tego się ze Staruszkiem przymierzaliśmy, zakupy mieliby dowieźć w góry do domku wczasowego, ale ostatecznie odpuściliśmy. Kupuję przez internet buty, ubrania (no bardziej siostra niż ja), telefony, sprzęt do kompa, a nawet kompa (2 laptopy), aparat, zmywarkę też przez neta. Jak remontowali u mnie w domu łazienkę i korytarz to rzeczy do remontu (sedes, wannę, kabinę, płytki, płyty OSB, kartonowo-gipsowe). Jednym słowem zakupy przez internet to u mnie w domu norma. Jak już wspomniałem tylko jedzenia nie kupowaliśmy jeszcze przez internet, ale i to się pewnie niedługo zmieni.

Byłbym zapomniał, prezenty na święta oczywiście przez internet zrobione ; )

I nie, nie jesteśmy w domu jacyś chorzy, że boimy się ludzi i nie wychodzimy nigdzie. Po prostu jeśli jest możliwość ułatwienia sobie życia, to to robimy. Nie rozumiem też do końca ludzi którzy boją się kupować przez internet, bo jest tam wielu złodziei. Czcze gadanie, ja przez całą karierę kupowania przez internet, raz odsyłałem produkt, ale tylko dlatego że mi się nie spodobał (Trackball). Nigdy nie trafiłem jeszcze na oszusta, a miałem do czynienia z bardzo wieloma sprzedawcami.

Zakupom przez internet mówię zdecydowane i głośne TAK. : ]

Randal

Banned
A więc tak ja ogólnie kupuję w tradycyjny sposób ale nie lubię buszować po sklepach a jeśli idę na zakupy to z pewną nichęcią do sprzedawców oprócz sprzedawców gier komputerowych ponieważ to jednak poczciwi ludzie i sprzedają dobre rzeczy.Jeżeli chodzi o inne artykuły ,takie jak ubrania czyinne rzeczy wolę pochodzić i pomęczyć sie niż kupić przez internet ponieważ nie mam ochoty wierzyc opinią innych internautów ponieważ mogą to być podstawieni ludzie. Chodząc do prawdziwego sklepu ma się pewność co do Zakupu.

A więc podsumowując zakupom w internecie mówie z niechęcią NIE.

Do góry Bottom