Zagadki

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
Aby rozruszać nasze szare komórki a przy okazji stworzyć coś, co może być dobrą zabawą, stworzyłem dział z zagadkami.
Zasady proste jak drut kolczasty. Osoba pisze zagadkę, chętna odpowiada i zadaje swoją, albo zostawia to komuś innemu. Jak zadający chce, może napisać więcej niż 1 zagadkę do rozwiązania. Na rozgrzewkę łatwa zagadka :

CYTAT
W pokoju jest pięciu mężczyzn. Każdy jest albo kłamcą, który zawsze kłamie, albo rycerzem, który zawsze mówi prawdę. Każdemu z nich zadano pytanie: "Ilu kłamców jest wśród was?". Padły odpowiedzi "jeden" "dwóch" "trzech" "czterech" "pięciu". Ilu kłamców było w pokoju?

Piszemy zagadki, wszelkiej maści.
W wypadku więcej niż 1 zagadki, zadający proszony jest o numerowanie zagadek, w celu uniknięcia bałaganu.

Jodełko

Weteran
Weteran
Redakcja
W pokoju jest 4 kłamców ;)...

CYTAT(zagadka nr 1)
Wyspę zamieszkują kłamcy i prawdomówni (kłamcy zawsze kłamią, a prawdomówni zawsze mówią prawdę). Pewnego dnia zebrało się 12wyspiarzy, wśród nich byli i kłamcy i prawdomówni, i wygłosili kilka stwierdzeń. 2 z nich powiedziało: "dokładnie 2 osoby wśród nas to kłamcy", 4 osoby powiedziały: "dokładnie cztery osoby wśród nas to kłamcy" a pozostała 6 stwierdziła: "dokładnie 6 osób wśród nas to kłamcy". Ile jest kłamców pośród tej dwunastki?

CYTAT(zagadka nr 2)
Jaka jest najmniejsza wartość wyrażenia 2007-KAN-GA-ROO, w którym różnym literom odpowiadają różne cyfry?

EDIT: Dobrze a zagadka nr. 2?

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
Odp. na zagadkę nr 1
Jest sześciu kłamców wśród tej dwunastki.

zaitsev

Member
Ja nierozkminilem zadnej z waszych zagadek ;] ale za to mam swoja raczej ciezką:
Na pytanie o wiek jego trojki dzieci sasiad odpowiedzial: iloczyn lat wynosi 36. Poniewaz ta informacja byla niewystarczajaca, dodal ze suma lat dzieci jest rowna liczbie okien w sasiednim budynku. I te informacje nie pozwolily podac wieku uzupelnil ze najstarsze dziecko ma zeza. Podaj wiek dzieci.

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
Najstarszy syn ma 9 lat oraz dwóch synów ma po 2 lata.

Teraz ja coś dorzucę

CYTAT
Nie jestem kobietą, a przecież
Rodzę niewidzialne dzieci.
Moje córki muszą być piękne,
Inaczej giną z mej ręki.
Moi synowi żyją wiecznie.
A teraz powiedz kim jestem?

Edit
Chodziło o Bajkopisarza, aczkolwiek poeta także pasuje.

evenement

Drugi Miecz Gwardii
CYTAT
Nie jestem kobietą, a przecież
Rodzę niewidzialne dzieci.
Moje córki muszą być piękne,
Inaczej giną z mej ręki.
Moi synowi żyją wiecznie.
A teraz powiedz kim jestem?

Wydaje mi się że jest to Poeta
córki to myśli
synowie to jego dzieła