Tanie Latanie

Jay_Kay

Magister vitae
W tym temacie chcialbym zwrocic uwage na cos niezwykle ciekawego i przydatnego, mam nadzieje, ze choc troche interesujacego - a mianowicie na kwestie taniego latania, ktore juz od pewnego czasu uskuteczniam z bardzo dobrym skutkiem.
Otoz mozliwe jest latanie z Polski za grosze do swietnych miejsc w Europie wlasnie dzieki tanim liniom. Lotow z Polski jest duzo, czesc drogich, czesc dosyc tanich, a czesc smiesznie tanich - na tych wlasnie chcialbym sie skupic ;)
Ciezko jest opisywac tanie loty bez przykladow, wiec posluze sie swoimi przykladami. W ciagu ostatniego roku udalo mi sie poleciec w nastepujace miejsca:
1) Wroclaw - Oslo - Wroclaw - cena laczna 30 zl
2) Wroclaw - Londyn - Wroclaw - cena laczna 60 zl
3) Wroclaw - Bolonia - Wroclaw - cena laczna 42 zl (odwiedzona Piza i Florencja)
4) Wroclaw - Bruksela - Wroclaw - cena laczna 42 zl
Na 21-24 lutego mam zaplanowany lot Wroclaw - Mediolan - Poznan za 24 zl w obie strony (rekord :) ), a na poczatek marca Gdansk - Barcelona (12 zl), Barcelona - Ibiza - Barcelona (11,40 euro w obie), Barcelona - Mediolan - Poznan (13 euro).

To sa ceny ze wszystkimi oplatami, podatkami itp. i nic do nich nie musialem doplacac. Dla czlowieka dysponujacego ograniczonym budzetem, jakim niewatpliwie jestem, to najtanszy i najszybszy sposob, zeby zwiedzic ciekawe miejsca za mala cene.

Jak to zrobic? Wchodzicie na strone www.ryanair.com badz www.wizzair.com i patrzycie na jakie loty aktualnie sa promocje. Zwykle jest tak, ze na dana trase jest kilka biletow w cenie promo i reszta po cenie normalnej. Haczyk w tym, zeby zalapac sie na cene promo. Jezeli bookujemy w ryanairze to TRZEBA zaopatrzyc sie w karte MasterCard Prepaid Paypass (mozna ja dostac w oddzialach BZ WBK, kupic na allegro, zamowic na stronie banku). Kosztuje 20 zl, ale zwraca sie po pierwszym locie, gdyz jej posiadanie zwalnia nas z oplaty administracyjnej za transakcje (42 zl za lot za pasazera, wiec mamy nawiazke juz po pierwszym locie - a wazna jest dwa lata). Przy bukowaniu odznaczamy wszelkie ubezpieczenia, bagaze (10 kg podrecznego to az nadto, nawet na tydzien). Kase za lot sciaga nam od razu z karty i to wszystko. Nic prostszego i przyjemniejszego :)

Jezeli chodzi o reszte logistyki - transport, hotel, rekreacja - wszystko mozna bezproblemowo ogarnac przez neta. Takie 2-3 dniowe wypady to swietna sprawa, zwlaszcza ze znajomymi. Polecam i zachecam wszystkich, fajnie jest poleciec sobie na 2 dni do Wloch, pocykac sobie zdjecia pod Krzywa Wieza i wrocic na obiad do domu w cenie tego obiadu. :)

W razie jakichkolwiek pytan piszcie, bardzo chetnie odpowiem.

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
Na pewno w złotówkach? a nie euro?
Zaintrygowałeś mnie tym teraz. Wieczorem popatrzę i poszukam czegoś ciekawego. Kto wie, może w te wakacje przelecę się gdzieś w Europie : ]

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Fajny nawet taki wypad na weekend, z kolegami albo z dziewczyną :D Warunki lotu godziwe?

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
Z tego co wiem to w tanich liniach lotniczych warunki lotu są porównywalne do warunków z PKSu ; p
Ale za takie ceny wszystko idzie wybaczyć.

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
5 dych to kosztuje bilet pkp na dluższą trasę, a tutaj mozemy sobie poleciec zamolotem do Oslo, trzeba spróbować, ale ja jeszcze poczekam 2 latka na dowodzik zanim zacznę zwiedzać świat.

Pandrodor

Member
A są loty do Ameryki, czy np do Ameryki Południowej (gdzie klimat jest inny)?
A po drugie, loty mają grafik czy są bardziej improwizowane, a przynajmniej ceny?

Też nie widziałem, że tak tanio, fajna to sprawa może być...tak teraz kombinuję...ale nie, na wycieczkę klasową to raczej nie przejdzie ;]

Randal

Banned
A po co od razu do Ameryki??Nie wystarczy ci piękna i nieprzewidywalna Europa.

Ogólnie można by było wyskoczyć gdzieś na tydzień albo mniej.

Jay_Kay

Magister vitae
Feo - na 100% w złotówkach. W euro tylko tam, gdzie to wyraznie zaznaczylem :)
Warunki fakt, podobne do PKS - bez rarytasow, masz gwarantowane miejsce (ale nie ma miejscowek - siadasz gdzie chcesz) + schowek na bagaz. Roznica jest taka, ze jest szybciej i masz toalety normalne :trollface: Wiecej miejsca jest przy wyjsciach ewakuacyjnych, ale tam czasem sa wykupione miejsca - jezeli nie sa, to pytasz czy mozesz tam usiasc i masz ze 2x wiecej przestrzeni. Porownalbym te warunki do 2 klasy IC w bezprzedzialowych wagonach :)
Zreszta trudno oczekiwac za taka cene rarytasow. Masz doleciec do miejsca przeznaczenia za jak najnizsza cene i tyle, bez zadnych darmowych posilkow, puszczanych filmow, alkoholu za free itp.
Loty maja swoj ustalony grafik, widac go na stronie linii. Ceny sie oczywiscie zmieniaja, jest okreslona pula biletow promocyjnych i z niej trzeba skorzystac jak najszybciej. Najtansze bilety sa 1,5 - 2 miesiace przed wylotem. Czesto jest tez tak, ze tuz przed data odlotu dochodza bilety promo, zeby zapelnic braki w samolocie, ale to rzadkie przypadki.
Mozna zrobic zlot gup w lecie w Oslo lub Sandefjordzie (miejscowosc do ktorej przylatuje samolot) pod namiotami, bylem tam 3 tygodnie w te wakacje i bez problemu da sie przezyc :)

Co do lotow poza Europe - mozna poleciec z Polski Ryanairem z przesiadka do Maroka. Sam poluje na to juz od dluzszego czasu, moze sie uda zlapac cos w przedziale 100-150 zl za wszystko.

Randal

Banned
Mozna zrobic zlot gup w lecie w Oslo lub Sandefjordzie (miejscowosc do ktorej przylatuje samolot) pod namiotami, bylem tam 3 tygodnie w te wakacje i bez problemu da sie przezyc

Nie jestem do końca przekonany do tego pomyłsu.
Choć można spróbować. :trollface:

Jay_Kay

Magister vitae
Udalo mi sie stworzyc i zarezerwowac taki oto lancuszek :)

29.03 (wtorek) - Poznań 20:55 Mediolan (Bergamo) 22:40 - 27 zł
30.03 (sroda) - Mediolan (Bergamo) 08:40 Madryt 11:00 - 10 euro
30.03 (sroda) - Madryt 15:35 Porto 15:50 - 7 euro
31.03 (czwartek) - Porto 06:30 Madryt 08:45 - 7 euro
1.04 (piatek) - Madryt 06:00 Mediolan (Bergamo) 08:15 - 12 euro
1.04 (piatek) - Mediolan (Bergamo) 17:25 Wrocław 19:25 - 7 euro

Z Mediolanu niestety musialem zrezygnowac, bo wykruszyla sie ekipa, ale dzieki temu mialem kase na ten wyjazd - moim zdaniem o wiele ciekawszy :)

Cedric

GołoWąs
Mozna zrobic zlot gup w lecie w Oslo lub Sandefjordzie (miejscowosc do ktorej przylatuje samolot) pod namiotami, bylem tam 3 tygodnie w te wakacje i bez problemu da sie przezyc
Mnie podoba się taki pomysł .Ja znam pare osób z Piranha Bytes to może by poznali się ze swoimi fanami :trollface:
Ogólnie dzięki ,skorzystałem z tej opcji ,31 wyjeżdżam właśnie do Oslo
Rodzinka tam siedzi :lolface:
Polecam bardzo innym

Vasemir

Mistrz Areny i zrzędzenia
Ja też mam rodzinę w Norwegii, konkretnie pod Oslo, w Vestby...

Ale ludzie, jak zlot, to nie w Skandynawii. Kto chce płacić 30zł za czteropak piwa 2,5%? :eek:

Ale sam temat... Cholera, wielkie dzięki. Chyba już wiem jak spędzę te wakacje.

Do góry Bottom