Powrót

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
fi_3263_0_f0024614_001.jpg

reżyseria Andriej Zwiagincew
scenariusz Vladimir Moiseyenko , Aleksandr Novototsky
zdjęcia Mikhail Krichman
muzyka Andrei Dergachyov
czas trwania: 105
CYTAT
Film opowiada historię dwóch nastoletnich chłopców, których ojciec niespodziewanie powraca do domu po 12 latach nieobecności. Już następnego dnia zabiera synów w daleką podróż na opuszczoną wyspę. Z każdym kolejnym dniem cel wspólnego wyjazdu wydaje się braciom coraz bardziej zagadkowy a czas spędzony z nagle odzyskanym ojcem staje się dla nich sprawdzianem dojrzałości i męskości. Będą się tu ścierać miłość i nienawiść, ambicje i charaktery, potrzeba autorytetu z potrzebą wolności.

Ta prosta historia została ubrana w formę, która zachwyciła recenzentów. Pisano o magii i poetyckości tego filmu, hitchcockowskim suspensie i głębokiej religijnej symbolice. Liczne były porównania do twórczości innego rosyjskiego reżysera, Andrieja Tarkowskiego. Wynikały one nie tylko z klimatu i stylu Powrotu przypominającego dzieła autora Andrieja Rublowa, ale również ze względu na festiwalowe laury. W 1962 roku za swój debiutancki film Dzieciństwo Iwana Tarkowski także otrzymał Złotego Lwa.

Jeśli szukacie odskoczni od mało ambitnych filmów na rzecz kina refleksyjnego pełnego tajemniczości to "Powrót" będzie dla was naprawdę ciekawą pozycją. Sam film wydaje się dość prostolinijny, jednak głęboka analiza stosunków pomiędzy ojcem a synami sprawia, ze utożsamiamy się z nimi, ich przeżyciami. Towarzyszące niedopowiedzenia i atmosfera tajemniczości budzą w nas zainteresowanie i przykuwają do ekranu. Moim zdaniem absolutne kinematograficzne mistrzostwo, jeśli lubimy filmy, które zmuszają do myślenia.

GOFER152

Member
Oglądałem ten film z dwa lata temu ,mi sie podobał ,taka odskocznia od komercji .
Ta próba nawiązania relacji z rodziną po latach nieobecności ,super .
Taka życiowa historia dla ludzi którzy w kinie szukają czegoś więcej niż akcji i efektów specjalnych .

Xelitas

Member
Oglądałem "Powrót" jakiś czas temu i mi się spodobał. Jak napisał mój poprzednik, film jest bardzo życiowy i należy do tych "cięższych". Zdecydowanie nie jest do oglądania dla rozrywki wieczorem przy piwie (czy czymś tam). Ogólnie rzecz biorąc, solidna produkcja dla wielbicieli ambitniejszego kina.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Niewątpliwie..przyznam, że dawno mnie tak film nie wciągnął. Tak naprawdę akcja jest znikoma, a jednak film potrafi przykuć do ekranu. Ma w sobie coś co elektryzuje. Osobiście podobają mi się postawy chłopców. Młodszy widzący w ojcu osobę wartą naśladowania i prawdziwy ideał, no i starszy, który znienawidził ojca za to, że ich zostawił i jest w buntowniczej postawie. Z drugiej strony ojciec, który po długiej nieobecności zachowuje się jak gdyby nic się nie stało. Dodatkowo swój silny i władczy charakter przerzuca na swoich synów, którzy muszą mu podlegać bez względu na własne odczucia. Ciekawa psychologiczna ocena relacji ojciec - syn.

Do góry Bottom