Porady Dla Początkujacycjh

Status
Zamknięty.

Rolland

Member
Witam. Postanowiłem napisać ten poradnik ponieważ przeglądając forum natknąłem sie na pytania : "Jak zacząć?" "Co najlepiej rozwijać?" "Jak mam grać na początku" itp. Więc wypisze kilka porad które mam nadzieje pomogą wam w grze. Więc do dzieła:

1. Rozwój Postaci

-starajcie sie nie rozwijać postaci w jednym kierunku np. siła ponieważ wtedy można stracić szanse na porządne rozwijanie innych
umiejętności
-polecam więc dzielić pkt nauki na różnie techniki
-jeżeli chodzi o rozwój technik walki polecam łucznictwo(myślistwo) lub magie ponieważ możemy wybić wrogów zanim do nas w ogóle dobiegną
-jeśli rozwijasz łucznictwo lub magie nie zapominaj także o sile bo jeżeli wyswobadzasz miasto to orkowie mogą cię zapędzić w kozi róg i rozszarpać a ty nawet nie zdążysz wyciągnąć następnej strzały, więc broń sieczna też jest ważna
-inwestuj też pkt nauki na kradzież lub kowalstwo ponieważ otwieranie zamków i wykuwanie fajnych mieczy bardzo pomaga w grze

2 Polecane Bronie

-z broni siecznych (miecze, topory) polecam: Miecz Wenzela, ognisty miecz, zabójca orków na początek myślę że one wystarczą
-z broni dystansowych (łuki, kusze) polecam: Nimroda, łuk armijny, cichy zabójca a z kusz to mogę jedynie kusze najemnika bo ja z kusz nie korzystałem

3 Jak zdobywać środki na nabycie: zbroi, mieczy, łuków

-więc tu jest jedna zasada po prostu zbierać wszystkie bronie zabitych przeciwników bo istnieje tam handel wymienny tak jak w gothic 1 i przeszukiwać kufry a także wykonywać zadania poboczne bo za nie zawsze jest jakaś działka

4 Inne porady

-duża zapisujcie ponieważ ilość bugów w grze jest irytująca ja nie raz miałem coś takiego ze nie zapisałem gry a wykonałem trudne zadanie które mi zajęło godzinę a nagle wpadłem do buga i umarłem i także przed każdą walką
-kupujcie dużo mikstur leczniczych ponieważ one są niezbędne do regenerowania życia
-jeżeli wybraliście drogę maga radze na początku odwiedzić pustynie Varant bo jest tam dużo kamiennych tabliczek i ponad 100 pkt prastarej wiedzy można tam nabyć za darmo

Mam nadzieje że to wam chociaż trochę pomoże w przejściu gry. Jeżeli macie coś do dodania w sprawie porad piszcie o tym w tym temacie. ;)

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
Chciałbym dorzucić trochę od siebie. W zasadzie najbardziej "wszechstronną" postacią jest wojownik dwoma mieczami, ponieważ:
-duże myśliwskie zdolności pozwalają na użycie dobrej broni dystansowej;
-dobra siła pozwala na użycie dobrych mieczy jednoręcznych.
Zgadzam się z twoją opinią nt. zdolności pobocznych, otwieranie zamków jest w zasadzie niezbędne aby uzyskać fundusze, a czasem nawet dobre uzbrojenie. Kradzieży kieszonkowej nie próbowałem. Na pewno przydaje się zdolność "lepszego górnictwa". Zgadzam się co do kowalstwa. Alchemii nie wypróbowałem.
Porada dla magów. Siła czarów zależy od prastarej wiedzy, a na tą trzeba wydać sporo punktów. Polecam jak najszybciej zdobyć jej tyle aby móc nauczyć się zdolności szybkiej nauki (+1 PN/poziom). Potem radzę na pustyni grać, i nauczyć się od Magów Wody regeneracji many. Następnie tylko zwiększać prastarą moc, w manę też trochę popakować aby była jej sensowna ilość, i wygrasz grę bez najmniejszego problemu. Mag jest za mocny.

Kupno ognistego miecza, który zadaje powyżej 100 a wymaga niedużo siły, popsuje wam zabawę, bo będzie za łatwo :p

Pozdrawiam.

Silden

RPG'owiec
VIP
Warto też nauczyć się ostrzenia oręża, ponieważ po naostrzeniu broń zadaje 10 pkt. ataku więcej.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom