ty nas pytasz co zrobić żeby konsola się otworzyła wystarczy poszukać w necie. Aby aktywować możliwość wpisywania kodów w Gothicu 3 musisz edytować plik ge3.ini, który znajduje się w folderze z grą, w katalogu „Ini” (przykładowa ścieżka dostępu -> E:\Gothic 3\Ini\ge3.ini). Znajdź w tym pliku wers:
TestMode=false
i zamień go na:
TestMode=true
I oto cała filozofia. Teraz podczas gry możesz wywołać konsolę za pomocą klawisza „~” (tylda). Aczkolwiek mogą wystąpić pewne problemy – jeżeli zamieniłeś wersy, a podczas wywoływania konsoli, zamiast niej pojawia się czarne pole z prostokątami, to musisz zrobić następujące rzeczy:
Wejdź do katalogu „Date”, znajdującego się w folderze z grą. Następnie zrób w nim kolejny katalog o nazwie „_compiledImage”. Wejdź do tego katalogu i utwórz w nim kolejny folder o nazwie „_Intern” (przykładowa ścieżka dostępu -> E:\Gothic3\Data\_compiledImage\_Intern). I to wszystko. Teraz możesz cieszyć się kodami
Trzeba jeszcze tylko pamiętać, że Gothic jest grą wydaną w Austrii i mimo że większość kodów jest w języku angielskim, to konsola jest dopasowana pod niemiecką klawiaturę. Dlatego inne znaki tam, są inne u nas. Oto te najbardziej przydatne:
y = z
z = y
SHIFT + ? = _
? = -
mam nadzieję że pomogłem
a tu jest strona z całym mnóstwem kodów:
http://gothic.org.pl/gothic-3/kody.html
wiem że się o co innego pytasz bo ty pewnie bierzesz zapisz jako nie bierz zapisz jako tylko weź zapisz a powinno działać