Polska Wśród Najbogatszych W Europie?

Status
Zamknięty.

Świrus

Ginekolog (Przywódca zbójów)
Ehhh, jedna awaria komputera, a tyle się dzieje, nowy moderator, powrót Junior Administratora, a nawet nikt wcześniej nie zauważył, ze jestem codziennie na forum, no cóż, więc czas zrobić powrót jakimś tematem.

Kiedyś pisałem, że Polskę w aktualnym stanie mógłbym sprzedać, ale niedawno usłyszałem coś w Faktach, czy tam w wiadomościach, co całkiem zmieniło Moją opinie na temat Naszego państwa.

Podobno Polska ma szansę przyłączyć się do Europejskich Państw "G"(aktualnie jest to G5).

Czy uważacie, że mamy szansę się dostać?

Ja uważam, że tak, jeżeli prezydentem zostanie ktoś porządny, a nie Lepper, albo Kaczyński(jak ten pierwszy ma póki co 15% poparcia, a ten drugi 17%?), a władze ustawodawcze i reszta wykonawczych będą dobrze wykonywać swoje obowiązki.

Kacperex

KacŚpioszek
Witam,

temat ten jest dobry, gdyż uważam, że nasz kraj miał by szanse dostac się do "G". Ale znając mentalnośc polityków i całego ustroju rządzącego nie ma sensu się tam dołaczać, gdyż byśmy się tylko ośmieszyli. Nasz rząd patrzy jak najbardziej nas okraść i co władowac we własne kieszenie, co jest faktem smutnym
sad.gif

Polska gdyby była inaczej rządzona to ten kraj mógłby być "kimś", ale niestety nie jest i raczej narazie nie bedzie.

To było by tyle ale liczmy na to, że kiedys nasz ustrój rządzący się zmieni na dobre i będziemy się naprawdę liczyć w europie i na świecie
tongue.gif

s_e.b_a

Active Member
Hmmm, pomimo tego, że jak najlepiej życzę naszej ojczyźnie to sądzę, że w najbliższych latach jest to nie możliwe a to, dlatego ze straciliśmy 50 lat po wojnie.... Nie dość, że inne kraje nie były w takim stopniu zniszczone jak Polska to po zakończeniu wojny przez 50 lat korzystały z pomocy finansowej USA zaś polską rządzili komuniści, którzy bardzo skutecznie hamowali rozwój kraju.

Teraz, gdy Polska jest wolna, teraz, gdy jesteśmy w unii mamy szanse na szybki rozwój.... Obywatele naszego kraju w europie postrzegani są za bardzo pracowitych.... Częściowo to prawda Polacy są na drugim miejscu na świecie, co do przepracowanych godzin w roku (przed nami są tylko Koreańczycy), ale ten sam raport stwierdza również, że Polacy przewodzą w rankingu ludzi najbardziej obijających się w pracy.... Gdybyśmy cały czas, jaki pracujemy rzeczywiście poświęcili pracy sytuacja w naszym kraju byłaby znacznie lepsza.

Jeśli chodzi o polityków to naprawdę bardzo wiele od nich zależy.... ale jeśli w najbliższym czasie nie zostanie wprowadzony podatek liniowy nasz rozwój nie będzie taki jaki mógłby być... Przydałaby się też mała zmiana systemu rządzenia.... A mianowicie przydałoby się wprowadzić system dwu-partyjny Dałoby to wolną rękę partii rządzącej, która mogłaby wprowadzić wszystkie przez siebie przewidziane reformy a nie tak jak jest teraz, aby przeforsować swoją ustawę muszą dogadywać się z inną partią za cenę ustawy przewidzianej przez tamtą partie.... Powoduje to zamęt i nie spójność reform.... I to, co się teraz dzieje to są właśnie tego efekty.

Myślę że w ciągu najbliższych 25 lat dogonimy najbiedniejsze państwa starej Unii europejskiej czyli Grecje lub Hiszpanie o dołączeniu do 5 najbogatszych pogadamy za 50 lat
tongue.gif

Sudden Hoof

Weteran
Weteran
Ciekawy temat, o ciekawej sprawie. Choć oglądam "Fakty", "Wiadomości" i "Wydarzenia" każdego dnia, to nie wiele słyszałem o tym jakoby do "grupy G" miała dołączyć Polska, z tego co wiem planuję się dołączyć do tego grona, jeden z krajów rozwijających się. Już sama nazwa "rozwijający" wskazuję na wiele państw, i tak również na Polske. Nie można tutaj wyliczać szans w procentach, uda sie czy się nie uda. Jak wiemy Polska potęgą gospodarczą nie jest, nie może rywalizować z takimi potęgami jak Niemcy czy Japonia, a grupa ma zamiar przyjąć kraj z naprawdę szybkim wzrostem ekonomicznym. Póki co trzeba trzymać kciuki i mieć pewną nadzieję...

Alandil

Weteran
Weteran
Ja jak oglądałem wiadomości to uslyszałem coś o przyłączeniu się Polski, ale nie do krajów najogatszych w Europie tylko do grupy największych krajów europy, bo do grona krajów najbogatszych to Polsce jeszcze dużo brakuje.

PS. Jeżeli sie pomyliłem co do powyższej wypowiedzi to mnie poprawcie
smile.gif

Cisu

Member
Możliwe, że tak. Nawet przyznam ci rację, że do grona krajów najbogatszych dużo nam brakuje
sad.gif
.

Wracając do tematu, to popieram s_e.b_e (lol sorry jak źle odmieniłem
tongue.gif
), że od Polityków zależy dużo. Z drugiej strony jesteśmy krajem demokratycznym
tongue.gif
i to jakiego będziemy mieć prezydenta zależy w dużej mierze od nas (czyt. Polaków).
Pozdrawiam.

Dadex

Al di là delle nuvole
Weteran
Z tego co wiem do państw G-5 należą obecnie Wielka Brytania, Włochy, Francja, Niemcy i Hiszpania. Przekształcenie grupy G5 w G6 przez dołączenie do niej Polski zaproponował we wtorek minister spraw wewnętrznych Francji Nicolas Sarkozy. Polski minister ds. europejskich uznał, że byłoby nienaturalne, gdyby Polska pozostawała poza grupą G5. Polski minister uważa, że słowa ministra spraw wewnętrznych Francji o celowości poszerzenia grupy G5 o Polskę wskazują na docenienie znaczenia naszego kraju we współpracy międzynarodowej. Jarosław Piertas przypomniał, że Polska – spośród krajów członkowskich Unii – ma najdłuższą granicę zewnętrzną z krajami pozostającymi poza Wspólnotą. W naszym kraju siedzibę ma też europejska agencja zajmująca się szczelnością granic. Przemawia to – jego zdaniem – za przyjęciem naszego kraju do G5. Grupa G5 jest formą ściślejszej współpracy należących do niej państw, poza ramami traktatowymi UE. Celem grupy jest przyspieszenie i pogłębienie współdziałania w dziedzinach szczególnie istotnych dla interesów bezpieczeństwa tych państw, takich jak walka z terroryzmem, zapobieganie i zwalczanie przestępczości zorganizowanej i wymiana danych operacyjnych.

Powyższe informacje nie są moimi słowami skorzystałem z pewnego źródła, by połączyć fakty i by było wiadomo o co chodzi. Jeśli chodzi o moje zdanie to nie wieżę, by Polska w najbliższym poszeżyła grupe G5. Coż można mieć tylko nadzieję, ale wydaje mi się, że to jeszcze nie teraz, najwyżej za parę lat.

Archangel

Member
przez całe stulecia walczyliśmy z wrogiem.Nie jestesmy ameryka. Mamy w sobie krew wojownikow.Jak z nikim nie walczymy to zwalcvzmy siebie nawzajem.Staniała polska tolerancja, goscinnosc i pare innych cech.I poza tym od poczatku mielismy 4 madrych monarchów i co?Lepper ma nas poprowadzic do bogactwa?Begger?Kwasniewski? Ze sk8 dresami itp na czele?Przejzyjcie na oczy.Albo pomoze nam unia albo wpadniemy w szpony putina
sad.gif

Lord Vader

Member
QUOTE Polacy są na drugim miejscu na świecie, co do przepracowanych godzin w roku

A ja słyszałem, a raczej czytałem, że Polacy są najbardziej narzekają cym narodem ( chyba w Europie, nie jestem pewien ), więc z takim nastawieniem to nie ma co liczyć na szybki rozwój...

QUOTE Polacy przewodzą w rankingu ludzi najbardziej obijających się w pracy

...A z takim to tym bardziej
biggrin.gif

Inferno3031

Debile
taaaa...Polska to zajmuje pierwsze miejsca w wielu dziedzinach.....na przykład na liscie bezrobocia stoi na pierwszym miesjcu, gdyby zrobili liste najbardziej bezczelnych i naćpanych i uchlanych ludzi tez bylibysmy pierwsi...no nie wlasciwie drudzy bo Niemcy tez biorą udział..

s_e.b_a

Active Member
QUOTE taaaa...Polska to zajmuje pierwsze miejsca w wielu dziedzinach.....na przykład na liscie bezrobocia stoi na pierwszym miesjcu, gdyby zrobili liste najbardziej bezczelnych i naćpanych i uchlanych ludzi tez bylibysmy pierwsi...no nie wlasciwie drudzy bo Niemcy tez biorą udział..

Z tym bezrobociem to sie mylisz... przedewszystkim są takie kraje jak mongolia, azejberdżan itd i tam bezrobocie jest znacznie większe a w dodatku bezrobocie w naszym kraju jest znacznie mniejsze niż się podaje a to dlatego ze rocznie w szarej strefie obraca się aż 200 miliardami złotych... znaczy to ze bezrobocie jest o kilka procent niższe...

a co do drugiej częsci twojej wypowiedzi co do bezczelności to jest wiele narodowości równie bezczelnych to jest Francuzi, Amerykanie Romowie

A jesli chodzi o narkotyki to również znacznie nasz wyprzedzają takie kraje jak USA Holandia

ktoś nas przez przypadek w pisał była ciemna noc gdy gostek przełonczył dzwignie i rah ciah polska w uni

ktoś nas przez przypadek w pisał była ciemna noc gdy gostek przełonczył dzwignie i rah ciah polska w uni

Godfather

Maruda Di Tutti Capi
Weteran
Powiem krótko: jeśli za nasz kraj wzieliby się ludzie odpowiedni mający na celu dobro ogólne a nie własną kieszeń to polska miała by takie szanse, lecz w obecnym stanie politycznym jest to niosiągalne. Ponieważ takich ludzi jakich opisałem wcześniej w polsce się zagłusza, a na wierzch wychodzą tacy jak... nie będę podawał przykładów bo mógłbym urazić kogoś przekonania. Powtarzam jeśli nic się nie zmieni to nie mamy żadnych szans na G5.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom