Pewnej nocy, a noc ta była bardzo burzliwa płynął pewien statek. Płynął z wyspy Khorinis na kontynent, gdzie człowiek imieniem Lee miał porachunki z królewskimi przyd*******. Ale on nie był kapitanem statku. Był w załodze. Kapitanem był ktoś, kto nie ma imienia. Na pokładzie galeonu znajdowali się sami przyjaciele Bezimiennego. Byli to: Diego, Gorn, Lares,Torlof, Vatras, Lee, Lester, Milten, Bennet i Wilk. Wielki piorun trafił w maszt galeonu i spadł do wody. Torlof krzyczał do wszystkich-ratuj się kto może! Burza uszkodziła cały statek-wrzeszczał. Wreszcie burza się skończyła. Dopłyneli do miast portowego zwanego Wartis. Lee wyskoczył pierwszy ze statku i powiedział do Laresa-Król musi bać się o swoje życie. Bezimienny wyszedł jako ostatni. Podeszli do Strażnika który patrolował teren. Był to mężczyzna w pomarańczowej zbroi płytowej, którego budowa mogła budzić respekt.Włosy były koloru blond, a miecz u pasa był błyszczał szczerym srebrerem.Wielkości dorównywał Lee. Nieoczekiwanie odezwał się-Kim jesteście? Jesteśmy tylko podróżnikami-odpowiedział Lares. Na pewno jesteście zmęczeni podru...-Jeśli chodzi ci o nocleg to dawaj-wtrącił Torlof. Idzcie prosto. Potem skręćcie w prawo i będziecie w gospodzie-powiedział z nutą zniecierpliwienia strażnik. I jeszcze jedno, gdyby Scylla pytała , kto was do niej przysłał, to powiedzcie że Peter.Dobra!-krzyknął Diego-idziemy się przespać! Na drugi dzień pierwszy obudził się Gorn. Podszedł do okna i zobaczył Paladyna bijącego obywatela. Szybko wziął swój topór obusieczny i popędził na pomoc. Gorn krzyknął na paladyna i pomógł wstać ofierze Paladyna. Obywatel uciekł, a zanim Gorn coś powiedział leżał na ziem z mieczem przy gardle. Paladyn splunął na Gorna i przeklinał go. Przybiegł jeszcze inny Paladyn i zapytał- O co tu chodzi Ingmar? To ścierwo mnie zaatakowało. A więc mamy napad na funkcjonariusza?!-powiedział Ingmar. Nie obejdzie się bez sądu. Bierzemy go!-krzyknął pierwszy paladyn i powiedział do Gorna-najpierw cię wychłostają a potem posiedzisz w pier*** parę ładnych lat. Wtedy nadszedł Diego i powiedział do Paladynów-widzę, że złapaliście mojego przyjaciela. A na jakiej podstawie?Zaatakował Paladyna-odpowiedział Ingmar. No nie wim-rzekł Diego-nie wiem co na to jego kumple. Mogą się mścić. Co tto ma zzznaczyć-zapytał jąkając się Paladyn. To znaczy, że będziesz prosił o śmierć kiedy ich zobaczysz-powiedział natarczywie Diego. Wiem też, że to co powiedziałeś mi teraz jest nieprawdą.Widziałem całe zajście-rzekł Diego. Puść go bo pocharatam ci buźke. No dobra idzi...-nie dokończył Paladyn bo Ingmar mu przerwał-grozisz nam? No właśnie, grozisz nam?- zapytał pierwsz Paladyn. Chwileczke proszę.-i pobiegł do gospody. Wyszedł z niej i pokjazał Paladynom Ciężkie Magiczne Ostre Na Smoki i powiedział teraz go puścisz? Gorn jak dotąd spokojny wrzasnął na Paladyna-ty kupo łajna!Puść mnie Paladyni puścili Gorna i uciekli. Dzięki Diego-powiedział Gorn.Drobiazg-odpowiedział Diego. Chodźmy do reszty i opowiedzmy wszystko grupie. Tak, to najlepsze rozwiązanie. Bezimienny będzie wiedział co z tą sprawą zrobić. Było około godziny 10:00 kiedy opowiedzieli wszystko pozostałym. No to jesteśmy umoczeni-powiedział Lester. Co o tym myślisz Vatrasie?-spytał. Naj rozsądniej byłoby wszystko wytłumaczyć, ale jesteśmy nowi, więc nam nie uwierzą. Wtem zapukała do ich pokoju Scylla i powiedziała-musicie mi zapłcić za pokój. Wczoraj tego nie zrobiliście. No dobra, ile się należy?-zapytał Lee. Wynajeliście pokój na tydzień więc 400 sztuk złota.Co!!-krzyknął Lester. Zdzierstwo! Masz kobieto 5 bryłek rudy-powiedział Lee.Jesteście zawsze mile widziani-powiedziała zadowolona gospodyni. 400 sztuk złota-mruczał do siebie Lester.
Była ciepła czerwcowa noc, wszyscy spali. Bezimienny miał sen. Śniło mu się, że umiera, umiera wraz ze swoimi przyjaciólmi. Wszyscy mieszkańcy rzucali się na nich i torturowali ogniem. I kiedy mieli zostać zabici obudził się i zobaczył nad sobą twarz Wilka. Nic ci nie jest?-zapytał. Miałeś jakiś zły sen.Nic mi nie jest.-powiedział ze strachem w głosie. No to dobranoc.-powiedział z uśmiechem Wilk. Na drugi dzień do pokoju naszych bohaterów wparowali strażnicy. Czy tu mieszkają Wilk, Gorn,Lee,Lester, Vatras, Milten, Diego i osoba która nie ma imienia?-zapytał strażnik.Ależ skąd, nikt taki tu nie miesz...-Diego! Skarcił go Milten. Tak. Tu mieszkają wymienino wyżej osoby. To dobrze-powiedział z ironicznym uśmichem strażnik. Idziecie siedzieć. C.D.N
Była ciepła czerwcowa noc, wszyscy spali. Bezimienny miał sen. Śniło mu się, że umiera, umiera wraz ze swoimi przyjaciólmi. Wszyscy mieszkańcy rzucali się na nich i torturowali ogniem. I kiedy mieli zostać zabici obudził się i zobaczył nad sobą twarz Wilka. Nic ci nie jest?-zapytał. Miałeś jakiś zły sen.Nic mi nie jest.-powiedział ze strachem w głosie. No to dobranoc.-powiedział z uśmiechem Wilk. Na drugi dzień do pokoju naszych bohaterów wparowali strażnicy. Czy tu mieszkają Wilk, Gorn,Lee,Lester, Vatras, Milten, Diego i osoba która nie ma imienia?-zapytał strażnik.Ależ skąd, nikt taki tu nie miesz...-Diego! Skarcił go Milten. Tak. Tu mieszkają wymienino wyżej osoby. To dobrze-powiedział z ironicznym uśmichem strażnik. Idziecie siedzieć. C.D.N