Pare Pytań Pół-laika

Status
Zamknięty.

Phantom Lord

Active Member
Witam,
Otóż, chcę sobie poprawić nieco komputer, ale skoro już wymieniam płytę główną i kartę graficzną, zastanawiam się czy nie zmontować czegoś całkiem nowego.
Posiadam rocznego procka Intel Pentium D 2.80GHz - tu pierwsze pytanie.
Czy warto zmieniać tego D na Intel Core 2 Duo 2.20 GHz? Czy Core 2 Duo daje dużo lepsze efekty i czy to będzie znacząca różnica, między innymi w grze w np.: Wiedźmina (zalecany Intel Core 2 Duo 2.13GHz)?

Pytanie drugie - mam głośniki Creative T6060, kupiłem je ze dwa lata temu, oraz jakąś kartę muzyczną Creative, której danych nawet nie znam (w każdym razie 2 lata temu dałem za nią 90 zł...), czy karta graficzna ma duży wpływ na jakość brzmienia z głośników? Czy bardziej opłaca się kupić głośniki?

Trzecie pytanie - Czy firma, ma duże znaczenie na jakość pamięci RAM? Czy ma to duże znaczenie? Czy Geil DDR2 PC6400 2x1024MB ULTRA 800MHz CL4 będzie dobrym wyborem? Czy radzicie coś lepszego w przedziale cenowym 200-300zł, koniecznie 800MHz?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

cesc

Member
Intel Curo Duo ,moim zdaniem mnie lepszy ;)...

CYTAT
Wiedźmina (zalecany Intel Core 2 Duo 2.13GHz)?

wydawcy to dziady i zawsze kombinują z wymaganiami. na moim kompie gothic 3, miał nie pójśc, a chodził ;D Tnie się ale chodzi ;p

Drugie... Karta Graficzna nie ma wpływu na głos. Ale za to dźwiękowa ma duży polecam Sound Blastera + głośniki 5.1/ - fajowo by się grało w Call of Duty z takim sprzętem do dźwięku.

Trzecie. Firma zawsze ma znaczenie, ale nie znam się zbytnio. Ale chyba nie jest to złe : CYTAT
Geil DDR2 PC6400 2x1024MB ULTRA 800MHz CL4
W końcu to nawet spora sumka. Jedna kostka to większa liczba niż cały mój RAM :))))))

Phantom Lord

Active Member
CYTAT
Drugie... Karta Graficzna nie ma wpływu na głos. Ale za to dźwiękowa ma duży polecam Sound Blastera + głośniki 5.1/ - fajowo by się grało w Call of Duty z takim sprzętem do dźwięku.

Cholera, napisałem graficzna? Sorry, po prostu zmęczenie, mam nadzieję, że zrozumiesz.

A mógłbyś jeszcze napisać o tej różnicy między Intel Pentium D 2.8 GHz, a Intel Core 2 Duo 2.2 GHz? Bo tych GHz niby więcej, ale czytałem, że Core 2 Duo jest 40% wydajniejszym, czy w tym porównaniu lepiej wypadnie Intel Core 2 Duo?

Wiesz, w tego Wiedźmina to chciałbym zagrać na full detalach, więc już chciałbym wiedzieć, czy warto się do procesora lepszego przymierzać.

Jedi

Caporegime
VIP
Nie polecał bym ci zmiany procesora, to nie ma sensu. Zmieniać procesor w kompie to tak jak kupować nowy silnik do samochodu [moim zdaniem] Lepiej kupić mocniejsze chłodzenie [około 150zł] i podkręcić procesor do wyższych obrotów.

Co do karty dzwiękowej to też nie wiem po co ci ona, do dzwięku 5.1 potrzebne są głosniki 5.1 [ale to chyba oczywiste ;p] Skoro masz 5.1 [zakładam że masz] to wiesz że żeby działo to odpowiednio trzeba mnieć odpowiednie rozstawienie i odpowiedni sterownik o odpowiednie oprogramowanie wysyłający dzwiek w formacie 5.1 [np gra]

Podrkęć sobie procesor, kup chłodzenie i słuchawki surround podłączane pod usb, to jest moje zdanie. najbardziej ekonomicznie będzie.

Pozdro

cesc

Member
CYTAT
Co do karty dzwiękowej to też nie wiem po co ci ona, do dzwięku 5.1 potrzebne są głosniki 5.1 [ale to chyba oczywiste ;p] Skoro masz 5.1 [zakładam że masz] to wiesz że żeby działo to odpowiednio trzeba mnieć odpowiednie rozstawienie i odpowiedni sterownik o odpowiednie oprogramowanie wysyłający dzwiek w formacie 5.1 [np gra]

Karta Dźwiękowa daje dużo. Nawet więcej niż głośniki... Mój bracik ma kartę dźwiękową i ma zajebiaszczy głos, lepszy niż u mnie na 5.1 i karcie zintegrowanej.

A Procesor dwurdzeniowy jest zawsze bardziej wydajny i pobiera o wiele mniej energii(prądu). Ale. żeby na full detalach to kup sobie 2.5 Intel Curo Duo i ci będzie raczej śmigało. Zresztą popytaj w sklepach komputerowych, tylko nie jednym a większości w mieście. A dlaczego? Bo ja raz spytałem jednym czy dany sprzęt jest dobry to powiedzieli, że tak, ale potem zapytałem w drugim i powiedzieli, że to lipa, że ten procesor nie będzie dobrze współpracował z płytą główną.

Jedi

Caporegime
VIP
Zależy teżjaką ma się kartę zintegrowaną, ja mam wmojej np 6 wejść i jest dostosowana do 7.1 ;]
Jak ma się obsługę 5.1 w zintegrowanej to wystrczy sterownik, albo mozna kupis słuchawki na usb, razem ze sterownikiem tworzą one niezle surround, wiem bo moja kolezanka ma.

cesc

Member
:huh: Ale osobna karta dźwiękowa daje większy efekt, niż jakiś tam szmelc zakupiony na ruskim rynku...

A już karta dźwiękowa + głośniki jakieś dobre = zajebiaszczy gł;os ;)) Ja polecam kartę dźwiękową kupic Sund Blastera oczywiście najnowszą, jaka jest w twoim sklepie(w twoim mieście i okolicach).

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
Co do procesora zgadzam się z przedmówcami. Procek ma najmniejszy wpływ na jakość gier. Największy wpływ ma rzecz jasna karta graficzna. Jeśli chcesz by działał ci Wiedźmin ( na średnich detalach ) potrzebne jest 256 Mb RAM i shadery 3.0. Jeśli masz taką kartę raczej nie będziesz jej musiał wymieniać przynajmniej przez rok.
Co do rodzaju pamięci ( bo nikt o tym nie wspomniał ), firma ma OGROMNE znaczenie. Nie jestem specem komputerowym, ale wiem co nieco bo dużo czytam. Najlepszą firma ( chyba ) jest Patriot a najgorszą Kingston. Paradoksem jest, że ceny pamięci są do siebie bardzo zbliżone a ich jakość czasami bardzo odległa. Niestety Kingstony są najsłabsze i to one na ogół są nam wciskane przez sprzedawców.

Phantom Lord

Active Member
No dobrze, dziękuję Wam. Więc teraz wiem mniej-więcej jak będzie mój przyszły komputer... Procka nie zmienię (choć nie wiem, czy się dobrze zrozumieliśmy - Intel Pentium D ma dwa rdzenie, ale to nie wpływa na sens tej rozmowy), nad kartą muzyczną się będę zastanawiał, chociaż też ostatnio wpadły mi w oko głośniki Creative 2.0 (Giga cośtam), ale to w przeciągu lat...
Nad firmą RAM-u się jeszcze zastanowię, ominę Kingstona (dzięki, zawsze myślałem, że to dobra firma).

Nie mam już wątpliwości, temat chyba do zamknięcia, chyba, że ktoś będzie miał jeszcze jakieś wątpliwości podobne do moich, to myślę, że może pisać tu.

Dzięki, za rozwiązanie moich problemów.

Pozdrawiam

Jedi

Caporegime
VIP
Nie kupuj karty dzwiekowej, to jest bez sensu. Cesc widać że się nie znasz, głośniki 5.1 za 300zł wcale nie są świetne. Satelity za bardzo "piszczą" a subwoofer buczy jak cholera. Jeśli się chce mieć dobry dzwięk 5.1 to trzeba wyłożyć minimum 500<
Słuchawki usb są "tańszą alternatywą" i nie wiem czemu mają być kupowane na ruskim rynku, może ty jesteś tam stałym bywalcem ja nie wiem, u mnie nie ma ruskiego rynku. Mówiąc o słuchawkach chodzi mi mniej więcej o coś takiego:

Tańsze : http://www.allegro.pl/item269280460_super_...nd_7_1_usb.html

Droższe : http://www.allegro.pl/item264549665_slucha...ta_dzw_usb.html

Te tańsze zrobią ci dźwięk sorround 5.1 lub 7.1 bo są zbudowane z wielu małych głośniczków, i będziesz miał dźwięk zestawu o cenie około 300-400zł bez kupowania zestawu i karty dzwiękowej. Jeśli szukasz głośników do słuchania muzyki to mpomyśl o jakimś dobrym 2.1 albo 2 głosnikami w przedziale cenowym około 200zł, do słuchania muzyki nie potrzebne ci 5.1, zazwyczaj grają tylko 2 satelity i subwoofer, chyba że masz mp3 z przestrzenym dzwiękiem... ja takich nie widziałem.

Polecam ci te słuchawki zalmana - dobra firma a warto postawić na jakość.

Boom, po części nie masz racji, procesor ma znaczenie w grach jeśli chodzi o detale, np jakies przedmioty ktore mozna strącić, aczkolwiek nie jest tak istotny jak ram i karta graficzna.

Co do ramu polecam ci kingston'y i good ram'y, szukaj żeby miały jak najwiecej Mhz, oczywiście sprawdzając uprzednio jaką maksymalną prędkość ramu obsługuje twoja płyta.

Pozdro

cesc

Member
omg ;|

Przecież mówię, Mój brat ma osobną kartę dźwiękową i zwykłe głośniki... i głos jest bardzo dobrej jakości.

Ja mam głośniki 2.1 Tracer za około 100 zł i też dźwięk jest dobry.

Ale postanowiłem zrobic taki test. Podłączyłem moje głośniki do kompa brata. I głoś był cudny. Odpaliłem sobie Call of Duty 2. I dopiero wtedy zrozumiałem, jak ta gra ma zajebistą oprawę dźwiękową.

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=212877 tutaj piszą na temat kart, jeżeli chcesz to poczytaj.

Procesor ma spore znaczenie, przy grach. No w końcu im lepszy tym lepsze gry odpalasz.

RAM Kingstona sam używam, tak jak mój brat który studiuje informatykę i jest naprawdę dobry w tej dziedzinie. A czy dobrze się sprawuje? Tak, mam już ponad 5 lat jedną kostkę i nie było żadnych zastrzeżeń...

I co do głośników, jeżeli chcesz co dziennie robic dyskoteki, to polecam 7.1, a jeżeli to weź kup sobie 2.1/5.1 lub jakieś słuchawki za 100 zł i będziesz miał bosko.

Co do procesora, to zapytam jeszcze brata dzisiaj. Bo wraca ze studiów...na weekend ;)

tak więc pozdrawiam...

Jedi

Caporegime
VIP
Cesc po co mu 7,1 do dyskoteki skoro i tak mu będzie grało 2.1? ;]

Phantom Lord

Active Member
Ej no, proszę bez zbytnego napięcia...

Kartę dźwiękową w efekcie też będę musiał kupić, bo nie mam innego systemu zapisywana dźwięku (np.: z gitary) niż właśnie przez karę dźwiękową, a mikrofon jest raczej zbędny.

Słuchawki... Bardzo bym chętnie kupił, ale głośniki też muszą być. Poza tym nie chcę ich póki co zmieniać, to było pytanie teoretyczne, bo nigdy nie wiedziałem czy ma sens kupowanie kart dźwiękowych za kilkaset złotych.

Nie chcę robić dyskotek... Słucham muzyki metalowej, rockowej, bluesowej, (...) i orkiestrowej, więc zależy mi na słyszeniu raczej szczegółów jakiegoś utworu niż ustawienie głośników po całym domu.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Jeżeli chodzi o Procesor to ja mam osobiście Core 2 Duo 2.67Ghz i według mnie jest to bardzo dobry procesor. Miesiąc temu kosztowal 640złbrutto ( Cena z hurtowni w Warszawie ). Ram mam 2 G DDR 2 800Mhz Dual Patriot i też nie narzekam ( 240 zl też hurtownia). i chociaz ja nie jestem znawca to moj komputer składal miesiąc temu mój znajomy który pracuje w hurtowni w Warszawie i robi to na codzien wiec kitu nie wciskał by mi. Nawiasem mówiac on ma Kartę Graficzna za 20 000 zł- Nie dla nas kwitnie Ananas.

Phantom Lord

Active Member
CYTAT
Kartę Graficzna za 20 000 zł
Jakieś dane?

Wiesz, fajnie, że masz dobrego proca, ale chciałbym już wiedzieć na 100% (bo znów wpadam w niepewność) czy warto zmieniać ten procesor? Czy następnym razem już na 4 rdzenie?

Jedi

Caporegime
VIP
$ rdzenie mozesz miec juz, tylko musisz sobie z jakiegos servera wyciagnac, ale nie gwarantuję czy będzie działać.

Powiem ci tak, jak bys mial Mac'a to rdzenie by były istotne. Windows nie umie obsłużyć rdzeni w taki sposób żeby istotnie odczuć 2 rdzenie a jeden. Tyle z mojej strony ;]

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
CYTAT(Phantom Lord @ 16-11-2007, 21:42) [snapback]158678[/snapback]
Jakieś dane?

Wiesz, fajnie, że masz dobrego proca, ale chciałbym już wiedzieć na 100% (bo znów wpadam w niepewność) czy warto zmieniać ten procesor? Czy następnym razem już na 4 rdzenie?
Co do tej karty to nic o niej nie wiem. A jeżeli chodzi o procesor to ci nie doradze bo ja nie wiem. Szukaj znawców. Nie wiem czy masz ograniczony budżet ale co 4 rdzenie to nie 2

Phantom Lord

Active Member
Dobra, teraz tak. Muszę zamówić sprzęt do końca listopada i proszę o szybką i pewną odpowiedź.

Miałem zamówić na Agito.pl, niestety tam sprzętu teraz nie ma i muszę to zrobić w Komputroniku. Tam sprzęt jest nieco inny.
Płyta główna.
Miała być ta
W Komputrioniku tego nie ma... Czy nie będzie różnicy jeśli zastąpię ją ?
Jeśli takowa będzie, proszę mówić jaka?

Ma współpracować z Intel Pentium D 2.8 GHz, oraz RAM-em:
http://www.agito.pl/ddr_2/geil_ddr2_pc6400...1607.39841.html
Czy mogę go zastąpić tym?

Do tego dochodzi karta graficzna:

http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=48015

Czy cały sprzęt jaki wymieniłem będzie dobrze działał? Dla mnie tam wszystko pasuję, ale jak w temacie jestem pół-laikiem, a i jeszcze radę starszych muszę przekonać, która płaci...

cesc

Member
Wydaje mi się cały sprzęt jest na prawde dobry. No i ja bym kupował. Miodzio ;p

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom