[News] JoWooD złożyło wniosek o upadłość

Kacperex

KacŚpioszek
Zarząd JoWooD Entertainment AG ogłosił, że w dniu 6 stycznia 2011 roku, zgodnie z § 167 Sądu Handlowego w Wiedniu, został złożony wniosek o restrukturyzację kapitału spółki. Przekładając to na język zwykłych śmiertelników, JoWooD ogłosiło upadłość!Sytuacja finansowa niemieckiego wydawcy pogarszała się od kilku lat, by na przełomie 2010 i 2011 roku osiągnąć swe apogeum. Śmierć spółki nie jest jeszcze jednak przesądzona, gdyż w najbliższym czasie ma odbyć się zjazd wierzycieli, posiadających co najmniej 10% obligacji spółki. Jak mówi litera prawa, wszystko to ma trwać nie więcej niż 90 dni. Zatem przyszłość JoWooD powinna wyjaśnić się najpóźniej na początku kwietnia.Jak to wszystko ma się do serii Gothic oraz Arcania? Nie można tego jednoznacznie stwierdzić. Jeżeli JoWooD ostatecznie upadnie, zaistnieje możliwość wykupienia praw do tych tytułów co może zaowocować lepszą polityką nowego właściciela odnośnie grupy docelowej odbiorców tych gier.Nie wiadome są również losu dodatku do czwartej części Gothica - Arcania: Upadek Setarrif. Jest wielce prawdopodobne, że w świetle zaistniałej sytuacji, prace nad dodatkiem zostaną wstrzymane. Są to jednak tylko nasze dywagacje, gdyż jak na razie nie odniesiono się do tych zagadnień. Jeżeli to jednak nastąpi, poinformujemy Was o tym najszybciej jak będzie to możliwe.

Wyświetl pełny artykuł

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
Trudno stwierdzić, cieszyć się, czy smucić. Jeżeli w długofalowej perspektywie wyjdzie to na dobre serii, to jak najbardziej cieszyć. Jeżeli jednak ma to oznaczać koniec serii, jak również różnych projektów moderskich (bo w sumie nie wiadomo jaki będzie ich status, w takiej sytuacji), wtedy należy stwierdzić, że źle się dzieje w państwie duńskim.

Czas pokaże. Osobiście mam nadzieję, że prawa do serii wykupi jakiś konkretny wydawca - studio developerskie i pociągnie tą historię w lepszym stylu, niż ostatnie wypociny JoWooD.

Gortal

Member
Jest ! Ja się tam ciesze. To tylko moje odczucia, ale ostatnio JoWood robiło gry (patrząc z perspektywy Gothic) tylko dla kasy. Musieli za to "beknąć" . Rozumiem, że bardzo możliwe że zostało to spowodowane tym, że właśnie wiodło im się coraz gorzej... ale moim zdaniem to wciąż jest nie fair. No cóż, teraz możemy liczyć tylko na to że Piranie wykupią prawa do Gothica, wytną z niego Arcanie i wszystko wróci do normy.... Chociaż szczerze powiedziawszy... może lepiej niech trzymają się tego Risen. Bezi już dużo przeszedł - czas na emeryture :)

artistic

Member
Ja tam mam pewne swoje przemyślenia ta temat tego co zaszło lub bardziej na temat tego co zajść może. W 2007 roku (chyba) PB i JW rozstali się po długim i bolesnym związku, którego najmłodszym owocem (bardziej gwałtu niż szczerej miłości) był Gothic 3. Podczas rozwodu sędziowie przyznali prawa do opieki nad dzieckiem (upośledzonym zresztą) firmie JW, oraz prawo do następnego. Jak się okazało to JW okazało się nosicielem genu letalnego i kolejne ich dziecko z innego związku okazało się niepełnosprawne ;( W owym procesie PB wywalczyło prawa do stworzenia Gothic 5 ale pod warunkiem, że JW będzie miało pierwszeństwo do wydania go. Więc... Jeśli JW upadnie (na co liczę) PB będą mogli sami sobie wybrać partnera do wychowania kolejnego małego Goticzka. Reasumując... Ostrożnie prognozując (o ile zgromadzone przeze mnie informacje są prawdziwe) po upadku JW prawa do marki Gothic odzyska PB.

PS. Dla tego JW cały czas mówi, że nie bedzie kontynuował marki Gothic tylko Arcania. Zwyczajnie nie mają już prawa.

Jurusi

Member
W moim odczuci w końcu wychodzi na jaw jaką porażka był Gothic 4... czy z jakichkolwiek innych przyczyn finansowych ja tam się cieszę ! Dobrze by było, gdyby ktoś kto dba o fanów wykupił prawa do tytułu Gothic bądź PB je odzyska. Nie wiem, nie znam się na tych aktach prawnych. A jeżeli to ma być koniec klasyka to może lepiej bo więcej już się nie pogrąży i nie będziemy narzekać jak coraz bardziej jest ujowo.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
W moim odczuci w końcu wychodzi na jaw jaką porażka był Gothic 4...

JoWood już w 2005 roku miał duże problemy finansowe, tak więc sądzę, ze to efekt długofalowy złego zarządzania firmą.
Z jednej martwi mnie to, bo nie wiem czy w przypadku upadku JoWooda ktoś wykupi akcje, aczkolwiek z drugiej jest szansa, że podchwyci to jakiś prężniejszy wydawca i wpłynie to pozytywnie na kolejne części.

Dżejvier

New Member
Szczerze powiedziawszy obecna sytuacja JoWooD mnie nie dziwi, od ostatnich lat widać, że produkty wychodzące z pod ich ręki to dno, ludzi to kupują lecz dla mnie szkoda pieniędzy. Nie mówiąc już o produktach, firma musiała być źle zarządzana jeżeli doprowadzili do takiej sytuacji. Tak, czy inaczej jestem sceptycznie nastawiony do tej wiadomości, bo znając życie nie upadną, oczywiście to zależy, czy wyjdzie kolejny gniot, czy porządna gra.

Esmallion

New Member
Hmmm wiedziałem, że Jowood miało problemy finansowe, ale żeby po wydaniu gothica 4 ogłaszać upadłość? Myślałem że taka renomowana gra da im zastrzyk gotówki.
Teraz są w zasadzie 3 wyjścia:
1. Jowood utrzyma się i będzie robił kolejne gry pt. Arcania (moim zdaniem G4 nie jest zły, lecz trochę odbiega od poprzedników). Ostatnim gothicem będzie czwórka, sami widzimy że dodatek nie zawiera już tak cenionego w tym serwisie słowa.
2. Piranha zdobędzie drogą prawną lub wykupi (w co wątpie, ponieważ nie maja raczej an tyle kasy) markę gothic i będzie ją kontynuować w pierwotnej formie.
3. Prawa do gry wykupi zupełnie inna firma i będzie pisać zupełnie inną bajkę pod dobrze nam znanym tytułem co może oznaczać kontynuacje świetniej sagi lub jej całkowity upadek.

Do góry Bottom