[News] Gry-online odpowiada na pytania dotyczące Arcania: Gothic 4

Kacperex

KacŚpioszek
Krystian U.V. Impaler Smoszna, autor recenzji wersji beta Arcania: Gothic 4, postanowił odpowiedzieć na pytania fanów gry, które ci zadawali poprzez serwisowe forum jak i maile prosto do redakcji. Warto podkreślić, że bazą do odpowiedzi była owa wersja beta gry i nie ma stuprocentowej pewności, że ostateczna wersja Arcania: Gothic 4 będzie wyglądać dokładnie tak samo. (index2.php?option=com_jce task=popup) (index2.php?option=com_jce task=popup) U.V. Impaler rozwiał liczne wątpliwości fanów Gothica. Większość pytań dotyczy jednak rzeczy, które są już nam znane, a informacje na ich temat można znaleźć w naszym serwisie. Mimo to zachęcamy do przeczytania artykułu, gdyż jest to nie tylko swego rodzaju zbiór dotychczasowej wiedzy na temat Arcania: Gothic 4, ale również znajdziemy tam kilka nowych informacji. >>Gry-online odpowiada na pytania dotyczące Arcania: Gothic 4

Wyświetl pełny artykuł

Fahrenheit

Pimpu?
Przeczytałem ten artykuł już wcześniej i muszę stwierdzić, że rozczarował mnie potwornie. Gra zatraciła wszystko na czym opierał się Gothic - interakcję z otoczeniem, a nie tylko wyżynanie przeciwników, wolność wyboru, sensowny system walki, nauczycieli, rozsądny system umiejętności. Oby decyzja o rewolucji była słuszna, gdyż obawiam się, że zamiast hitu roku będzie co najwyżej średniak, gorszy od Gothica 3.

Sam jestem bardzo rozczarowany. Wygląda jakby Gothic stracił cały smaczek gry. Brak opcji kradzież można przecierpieć ale brak reakcji domowników na złodziejstwo to trochę przesada. Kolejna rzecz, która mnie rozczarowuje to ''Przy próbie ataku cywili miecz przechodzi przez nich jak przez powietrze.'' - gdzie realizm?
Do tego dostępu do akwenów bronią niewidzialne ściany, brak całkowitej swobody, opcji snu... to już nie będzie ten Gothic.
Oddala się marzenie o dobrej kontynuacji.

Jurusi

Member
Kurde... Najlepsza saga w jaką kiedykolwiek grałem zeszła na dno m. in. po przez brak realizmu, który towarzyszył mniej lub więcej poprzednikom. Spodziewałem się, że opcje z Gothica 2 i 3 zostaną jeszcze bardziej ulepszone co da więcej zabawy i możliwości. Niewidzialne bariery uniemożliwiające zejście do akwenu porażka... NPC mają w d*pie, że okradasz ich dom już nie mówię o tym, że gdy chcesz kogoś zaatakować to koleś zamienia się w powietrze. Ograniczony świat i brak strachu, że zaraz wyskoczy Ci jakiś zębaczy lub troll, którego nie masz szans pokonać. Ta część nie ma niczego z poprzedników, a to właśnie poprzednie części podbiły serca graczy. Zapewne nie przyzwyczaję się tak do żadnej sagi tak jak do kultowego Gothica ale tą częścią Gothic się skończył, tyle mam Wam do powiedzenia.

szkeleton

Hmmmm
Członek Załogi
No cóż, mieliśmy nadzieję ale sądząc po tym nadzieja prysła jak bańka mydlana w siną dal. Wszystko za co lubiłem Gothic'a zostało przez "nowych twórców" wycięte, bo zapewne im się nie podobało. Seria upadła na łeb na szyję. Może kiedyś się zrehabilitują. Lub po prostu przesuną datę premiery (?) co jest jak najbardziej możliwe.
Jedyna nadzieja w Risen 2. PB umie robić takie gry i z pewnością wzięła do serca co to wytknęliśmy jedynce.

PS. Wersja Alpha Gothic I, również odbiegała od normy, a końcowa wersja wyszła inaczej.

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
PS. Wersja Alpha Gothic I, również odbiegała od normy, a końcowa wersja wyszła inaczej.

tyle, szkele, że to jest już beta, po drugie wydawca ich ciśnie - co raczej nie miało miejsca w wypadku G1 bo nikt na niego nie czekał - więc raczej tak i będzie w wersji finalnej.
kompletny brak realizmu mnie załamuje, poza tym liniowość - fragment o tym, że bez wykonania zadania w poprzednim mieście do drugiego nie wejdziesz - mnie załamał. dobrą stroną poprzedniczki była po części moim zdaniem ta swoboda, którą, razem z resztą dobrych rozwiązań, zespół Spellbound nam zabrał, tworząc grę dla ludzi którym myślenie sprawia problem - znaczniki wykrzykników nad przeciwnikami do zadania? przepraszam co to jest? mmorpg? chyba nie... a niestety wygląda na taki, tyle że jednoosobowy...

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Niestety, mogli wywalić Gothica z nazwy Arcanii bo to tylko wstyd dla serii.

tyle, szkele, że to jest już beta, po drugie wydawca ich ciśnie - co raczej nie miało miejsca w wypadku G1 bo nikt na niego nie czekał - więc raczej tak i będzie w wersji finalnej.
Tyle, że nawet jeżeli SB miało by czas to nic by nie poprawili, bo ich wizja Arcanii jest inna niż fanów Gothica. Arcania może być dobrą grą RPG, ale tylko wtedy jak nie będziemy jej łączyć z Gothicami.

wolf667

Member
Tragedia... nawet nie ściągnę, żeby wypróbować, nie mówiąc już o kupnie. Coś mi się wydaje, że Two Worlds 2 będzie dużo lepszym wyborem. Co prawda taki Wiedźmin tez jest linowy, ale mimo to jest świetny. Nie sadze jednak, że Arcania będzie chociażby w połowie tak dobra. Wracam do Gothica 3 z quest pack'iem :D

Daniel781996

Member
Co prawda taki Wiedźmin tez jest linowy, ale mimo to jest świetny

Ale jeśli Wiedźmin 2 był teraz nagle nie liniowy to każdy by powiedział że kitowa gra. Jeśli SB chciało stworzyć RPG od podstaw kompletnie nie trzymającego się poprzednich części to mogli stworzyć osobną grę a nie "kontynuacje" Gothica. Jeśli coś nazywa się gothiciem to powinno mieć wszystkie cechy 1 2 3 i dużo więcej

wolf667

Member
No cóż, przecież trudno nazwać Wiedźmina 2 liniowym skoro będzie miał 16 zakończeń :p , a "mimo to" zapowiada się dużo lepiej od pierwszej części.
Odnośnie Arcanii, to po prostu nie należny jej brać pod uwagę, jako następce Gothic'a. "Gothic" w tytule lepiej potraktować jako zabieg czysto marketingowy :D
Na pewno najbardziej boli to, że będą tam starzy bohaterowie i każdy pewnie chciałby zobaczyć, jak dalej potoczą się losy. A tutaj nam odwalili taka kiszkę i gra już większość graczy zdołała skutecznie zniechęcić.

Do góry Bottom