[News] Arcania:Upadek Settarif - opóźnienie premiery gry

Kacperex

KacŚpioszek
Zapewne większa część z was czekała na rychłą datę premiery najnowszego dodatku do czwartej części przygód Bezimiennego bohatera - Arcania: Upadek Setarrif. Tutaj musimy was zmartwić. Jak to poinformował wczoraj JoWood, w Wiedniu, datę premiery przenosi na czas nieokreślony . Powodem jest brak funduszy oraz brak możliwości wspierania projektu.Stefan Berger (Business Development Manager JoWooD) powiedział:

(...) Nie jest jasne, czy gra w obecnej formie może być wprowadzona na rynek ze względu na zawarte przez nas umowy, (...)(...) jest mi przykro, że zostało to wyjaśnione przed premierą. Ze względu na ten fakt, teraz JoWooD oficjalnie ogłosił, że zwolnił tymczasowo wspieranie Speelbound i odłożył premierę dodatku na czas nieokreślony (...)

Wyświetl pełny artykuł

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Nic dziwnego. Obawiam się, że ten dodatek może już nigdy nie ujrzeć światła dziennego.

Słaba sytuacja JoWood + Słaby dodatek = Słabe zainteresowanie = Słabe zyski

Klops!

Electric Dragon

Majster
Weteran
Co oznacza ostateczny upadek serii Gothic spod znaku JoWood. Smutne, aczkolwiek kiedyś to musiało nastąpić. Mimo zapewnień, że sytuacja finansowa JoWood nie wpłynie niekorzystnie na marketing gier, rzeczywistość okazała się inna.

Level

Member
Mam troche głupie pytanie skoro JoWood może upaść to jest jakaś szansa że Gothic będzie kontynułowany ? Może mnie ktoś oświecić ?

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
Przy założeniu, że JoWooD upadnie (bo może się jeszcze wykaraskać z kłopotów), szanse na kontynuacje są, ale niewielkie. Przede wszystkim ktoś (czyt. wydawca, developer) musiałby wykupić prawa do tytułu. Jednak jest to mało prawdopodobne, gdyż duże studia mają swoje własne marki, na których się skupiają. Z kolei dla małego studia wykupienie praw do upadającej (bądź co bądź) serii, to zbyt duże ryzyko.
Podsumowując- na dwoje babka wróżyła- albo coś z tego będzie, albo nie. Jak wspomniałem, jeszcze JoWooD nie upadło, choć jeżeli mają kontynuować tę serię tak jak dotychczas, lepiej będzie jak ktoś inny się tym zajmie.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Przede wszystkim ktoś (czyt. wydawca, developer) musiałby wykupić prawa do tytułu

Nołp. Prawa ma Piranha.
Na mocy specjalnych ustaleń Jowood nabył tylko częściowe uprawnienia.
W sytuacji upadku ich prawa z automatu wygasają. Tak więc nie ma czego wykupywać.

Swoją drogą uważam, że tak naprawdę Jowood chciał od początku wylansować nową markę Arcania.
Za zmianą całej koncepcji na tytuł bardziej nośny w perspektywie obsługi kilku platform, producent musiał postawić na zmianę wizerunkowa.
Gracze konsolowi i tak mało znali Gothica.
Obawiam się, że ta seria jest już zamknięta. Wątpliwe, by Piranha wróciła do Gothica nawet jeśli JoWood upadnie.
Wykreowała sobie nowy nośny tytuł i tego będzie się trzymać.

Do góry Bottom