[News] 10 000 egzemplarzy Arcania: Gothic 4 sprzedanych w Polsce w ciągu tygodnia!

Kacperex

KacŚpioszek
W dniu dzisiejszym odbywa się jesienna konferencja CD Projekt, na której zaprezentowano między innymi zawartość edycji kolekcjonerskiej drugiej części Wiedźmina - Wiedźmin 2: Zabójcy Królów. Nie mogło zabraknąć tam naszych wysłanników.Jak informują nas nasi korespondenci, na evencie nie zabrakło także informacji o Arcania: Gothic 4, a dokładniej o ilości sprzedanych egzemplarzy na naszym rynku w ciągu tygodnia. Liczba ta jest zaskakująco dobra, gdyż 10 000 sprzedanych kopii gry może zadziwiać. W końcu czwarta część Gothica nie zebrała zbyt pochlebnych recenzji. Jak widać kult Gothica w naszym kraju nie zaginął. Ogromna rzesza fanów gry nie zraziła się zmianami jakie niesie ze sobą czwórka . Jest to dla nas, jako patrona medialnego wydania Arcania: Gothic 4 w Polsce, miła informacja, potwierdzona licznymi rejestracjami na naszym forum w ostatnich tygodniach.W internecie pojawiła się informacja, jakoby w ciągu pierwszego tygodnia po premierze sprzedano zaledwie 1000 egzemplarzy Arcania: Gothic 4. Jak twierdzą nasi korespondenci, jest to błędna informacja i nie należy brać jej sobie do serca.

Wyświetl pełny artykuł

szkeleton

Hmmmm
Członek Załogi
Przynajmniej ktoś pamięta o szanowanej serii, która powoli upada na łeb, na szyję. 10 000 to, aż nazbyt na rosnąca fale piratów. Odczuć to można zwłaszcza na tym forum. Ale co można na to poradzić? NIC.

Electric Dragon

Majster
Weteran
Wcale nie jest tak źle jakby się mogło wydawać. Zainteresowanie jest, i to całkiem spore. Sam byłem zaskoczony, gdy podczas prezentacji uznano sprzedaż Arcani jako jeden z sukcesów. Co do ostatecznej liczby sprzedanych egzemplarzy, ekipa G up postara się i tego dowiedzieć.
Bądź co bądź marka Gothic oraz studio Piranha Bytes nie tracą na popularności. Przykładem tego jest niedawna promocja Risen przez Steam. Po weekendowej obniżce ceny, Risen znalazł się w czołówce najlepiej sprzedających się gier. Podobno wg CM Deep Silver, Risen przy tej weekendowej obniżce sprzedał się lepiej niż ostatni rok zwykłej dystrybucji.

Więc zjawisko piractwa istnieje na pewno, ale też nie jest tak nasilone jak niektórzy to rysują.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Piractwa się nie pozbędziesz, no chyba, ze w końcu wprowadzą tą ustawę antypiracką HADOPI.
Chociaż z tego co przeczytałem u francuzów podobno nie odniosła pożądanych efektów, a wręcz doprowadziła do 3% wzrostu tego procederu.

Arcania ładnie się wypromowała medialnie, myślę, że od dłuższego czasu wzbudzała zainteresowanie i ma szerokie grono fanów, którzy kupią ją bez względu na oceny.

Btw..Nius potwierdzony przez Huberta Habasa, so nie ma możliwości na pomyłkę.

Nheero

New Member
Piractwa się nie pozbędziesz, no chyba, ze w końcu wprowadzą tą ustawę antypiracką HADOPI.
Chociaż z tego co przeczytałem u francuzów podobno nie odniosła pożądanych efektów, a wręcz doprowadziła do 3% wzrostu tego procederu.

Arcania ładnie się wypromowała medialnie, myślę, że od dłuższego czasu wzbudzała zainteresowanie i ma szerokie grono fanów, którzy kupią ją bez względu na oceny.

Btw..Nius potwierdzony przez Huberta Habasa, so nie ma możliwości na pomyłkę.

Te 10 000 to i tak mało jak na Gothica IMHO. Do tego w Polsce. Zaiste. Ciekawe, jak tam w innych krajach typu Niemcy, czy też USA...

Electric Dragon

Majster
Weteran
To był pierwszy tydzień Nheero, statystki sprzedaży w pierwszym miesiącu jeszcze nie znamy. Dla Ciebie mało, ale jednak CDP uważa sprzedaż Arcanii za udaną, z tego co prezentowali na konferencji.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Po weekendzie będziemy działali w zakresie konkretniejszych informacji. Zobaczymy :)

Do góry Bottom