Medieval Ii Total War

Reynevan

de Tréville
Jak w opisie tematu, Medieval II okazał się Romem przesuniętym o wektor Q w okres średniowiecza.
W zasadzie gdyby nie polityka papiestwa i nazwy frakcji to można by stwierdzić że to stary Rome TW z odrobinę lepszą grafiką.

Ale do rzeczy:

1. Ogromne problemy z uruchamianiem gry (osobiście walczyłem 3 tygodnie żeby zacząć grać, przeszedłem przez 3 formaty, sterowniki do chipsetów, płyty głównej, karty dźwiękowej, graficznej i sam Bóg wie co jeszcze)...

2. CTD - crash to desktop, już chyba trade mark tej gry, bo z tym jest najwięcej kłopotów, gdy gra się wiesza, cina, albo - zasadniczy CTD - wywala do Windowsa (znowu okazuje się że wszystkiemu winny jest brak optymalizacji do różnych sterowników) / nie wspomnę o automatycznych resetach kompa i wysiadających sterownikach grafiki (lol)

3. Totalna głupota konnicy - zamiast dokonać szarży, oni zatrzymują się przy wrogiej formacji i nawiązują walkę wręcz, jakby byli piechotą.

4. Pomimo tego, iż zachodzi teoretycznie ładowanie bitwy, to jak obróci się kamerę w bok, to gra wychodzi do czarnego ekranu i pojawia się znowu pasek ładowania - po co ładowany jest widok tylko na przód, jak wiadomo że będzie trzeba kamera jeździć na boki??? Trzeba tracić czas na oczekiwanie w nerwach aż gra doładuje resztę pola bitwy (tragiczne to jest przy dużych miastach), i modlić aby nic nie wysiadło (tak mi się trafiło, gdy broniłem miasta przed Niemcami o dwukrotnej przewadze, w momencie, gdy 'czorni' zaczęli uciekać cała kupą, to się gra zacięła podczas takiego ładowania)

5. Zwariowani sojusznicy - jak w starym Romku - na przykład: pomimo że Niemiec twym sojusznikiem, to i tak przyjdzie palić biało czerwoną flagę. Sojusze w sumie nic nie dają...

Więcej tego jest, ale już takich drobniejszych błędów, których jednak jest sporo. Ogólnie te pięć wyżej doprowadziło mnie do stanu szaleństwa prawie...

Zalety gry:
- Klimat - dla Medievalofilów będzie to uczta, jeżeli wcześniej nie wysiądzie im serce i nie wydrą sobie włosów z głowy

- Ogromne bitwy (na baaardzo mocnych kompach, z łatką z grudnia i łatką, jaka pojawi się podobno w lutym i naprawi jeszcze trochę)

W zasadzie jak napaliłem się na tą grę pół roku temu, tak moje z nią przeżycia zupełnie wyzuły mnie z miłości to Total War. Ogólnie nadzieje były wielkie tak jak rozczarowanie.
Polecam tą grę jedynie wytrwałym maniakom, którzy wytrzymają nerwowo wszystkie problemy...

Wismerin120

Zastępca Przywódcy Leśników
1. Ogromne problemy z uruchamianiem gry (osobiście walczyłem 3 tygodnie żeby zacząć grać, przeszedłem przez 3 formaty, sterowniki do chipsetów, płyty głównej, karty dźwiękowej, graficznej i sam Bóg wie co jeszcze)...

Ja jakoś tych problemów nie miałem, poprostu kupiłem medievala zainstalowałem i gram.

3. Totalna głupota konnicy - zamiast dokonać szarży, oni zatrzymują się przy wrogiej formacji i nawiązują walkę wręcz, jakby byli piechotą.

Tak racja konnica jest troche przygłupawa, ale twórcy zapowiedzieli patch który to poprawia (jeżeli już nie wyszedł).

5. Zwariowani sojusznicy - jak w starym Romku - na przykład: pomimo że Niemiec twym sojusznikiem, to i tak przyjdzie palić biało czerwoną flagę. Sojusze w sumie nic nie dają...

No jesli reprutacja jakiegos kraju wynosi:
niegodny zaufania,
to zdradzi cie na 100% chyba, że będziesz mu łapówki dawał. <_<

Ogólnie medieval jest dobrą grą nie zauważyłem w niej jakiś dużych błędów, poprostu ich nie miałem. Podczas bitwy gra chodzi mi płynnie, jeszcze ani razu nie wywaliło mnie do windowsa.
Jedynie co mnie wkurza czas kampani. Na poczatku kampania jest dosc krotka jedna tura to dwa lata, jesli znowu ustawi sie jedna ture na pół roku kampania jest zdecydowanie za długa...

WARFARIAN

Member

Podobnie jak Wismerin- nie miałem u siebie ŻADNYCH problemów z odpaleniem Medievala.

2. CTD - crash to desktop, już chyba trade mark tej gry, bo z tym jest najwięcej kłopotów, gdy gra się wiesza, cina, albo - zasadniczy CTD - wywala do Windowsa (znowu okazuje się że wszystkiemu winny jest brak optymalizacji do różnych sterowników) / nie wspomnę o automatycznych resetach kompa i wysiadających sterownikach grafiki (lol)

Tego też nigdy nie uświadczyłem, a przeszedłem 1 kampanię w trybie krótkim i jedną w długim :p

Z podpunktem 3 się zgadzam, ale niektóre szarże wychoszą, jak powinny (szkoda, że niektóre :( )

4. Pomimo tego, iż zachodzi teoretycznie ładowanie bitwy, to jak obróci się kamerę w bok, to gra wychodzi do czarnego ekranu i pojawia się znowu pasek ładowania - po co ładowany jest widok tylko na przód, jak wiadomo że będzie trzeba kamera jeździć na boki??? Trzeba tracić czas na oczekiwanie w nerwach aż gra doładuje resztę pola bitwy (tragiczne to jest przy dużych miastach), i modlić aby nic nie wysiadło (tak mi się trafiło, gdy broniłem miasta przed Niemcami o dwukrotnej przewadze, w momencie, gdy 'czorni' zaczęli uciekać cała kupą, to się gra zacięła podczas takiego ładowania)

Nigdy się z tym nie spotkałem... To chyba wina sprzętu Reynevana. A tak btw- też nie mam supre kompa a jakoś się nie uskarżam...

Medieval2:TW jest dla mnie jednym z hitów ostatnich miesięcy.

Reynevan

de Tréville
Tak, w sumie trochę o tym poczytałem i wina jest taka, że gra jest zrobiona tylko pod wąski zakres sprzętu, pewnie tylko jednej, góra dwóch firm, a nie przeszła testów na innych zestawach. Niemniej zaraz po wejściu na rynek forum gry zostało zalane prośbami o wsparcie techniczne, wiem bo byłem jednym z petentów :/ Pomogło i owszem, pograłem trochę, no ale potem wywaliłem bo bugi mnie zbyt denerwowały i straciłem totalnie przyjemność z gry, za to wróciłem do starego Medievala I i jest miło ;)

Balder

New Member
Mnie Medieval II się bardzo podoba.Ciekawie urozmaicili.Świetne jednostki,rozbudowany system walk robi z tej gry prawdziwe cacko.Jestem w trakcie przechodzenia.Pomimo błędów podobają mi się również pierwsze części sagi Total War.Na przykład weżmy Gothica I-ma bardzo wiele błędów,a mimo to wciąż nas zachwyca swoją fabułą i swym klimatem.Podczas gry w takie gry za bardzo nie ma czasu zwracać uwagi na błędy.

Zgodzę się z tobą tyko co do głupoty konnicy.Z tym masz rację.
Pzdr.

Dawideas

New Member

Ja takowych problemów z włączeniem gry nie miałem.

Ta... Miałem sporo razy to samo... to dlatego przestałem w to grać ;p

Totalna racja :p Autorzy chyba spali robiąc skrypty związane z atakiem konnicy :p

To jest standard... Zamiast poczekać tą minutę ładowania się to musimy czekać podczas bitwy dwa razy tyle ;p

Powinno być ..Idiotyczni sojusznicy" Bo jak spoglądałem w ich stronę to generał umarł jako pierwszy bo go wysłali ;]

Ogólnie gra zapowiadała się fajnie ale wyszła klapa. Zaraz wymyślą Shoguna dwójkę i będzie to samo.

Do góry Bottom