Krótkie Ciekawostki

Status
Zamknięty.

daria

Szejn
Weteran
Witam :)
Mam prośbę do Was. Otóż na jutro potrzebuję kilka ciekawostek na temat Wojny Trojańskiej, chodzi o to, że na necie po prostu nie ma takiego czegoś. Są opisy wojny, plany itd. ale nic ciekawego poza tym.
Mam pytanko, może ktoś wie gdzie można znaleźć jakieś krótkie ciekawostki lub może ktoś by spróbował poszukać, jakby miał chwilkę czasu?
Być może ktoś się interesuje historią i ma kilka ciekawych informacji :p

Z góry bardzo dziękuję i będę wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam, Daria.

olej

Member
No dobra więc z tego co wiem to jedyne osoby, które przeżyły zdobycie troi to syn Afrodyty Eneasz, jego ojciec Anchizes oraz syn Askaniusz i garstka ocalałych Trojańczyków. Uciekli oni z Troady za morze. Dotarli przy okazji do Dydony, którą wykiwali i potem trafili do Włoch, które wtedy się jeszcze tak nie nazywały. Był on tak zwanym ojcem Rzymu. Został bossem całego Lacjum i wszyscy żyli długo i szczęśliwie.
Przez zaniedbanie składania ofiar Bogom Grecy wracali bardzo długo do domu. Najdłużej wracał Odyseusz, bo ok. 10 lat.
Jak chcesz znaleźć kilka ciekawszych informacji o Troi to zajrzyj do mitologii Parandowskiego, a ja Ci się nie chce to chociaż film obejrzyj jeśli jeszcze nie oglądałaś.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Pytanie, czy te ciekawostki mają dotyczyć mitu, czy suchych, historycznych faktów?

daria

Szejn
Weteran
Zig nieważne jakie, czy z mitów czy historyczne...
Wiesz coś takiego np. "podobno ... .... .. " - coś na takiej zasadzie.
Albo tak jak mówiłeś sztywne fakty, tylko chodzi o coś ciekawego, nie wiem jakaś krótka informacja, o której nie mówi się na lekcjach i wszędzie indziej, która nie jest ważna itd. :p

olej dzięki za sugestie, filmu raczej już nie zdążę obejrzeć... Kur.. czemu ja się za to tak późno zabrałam, masakra.. Potrzebuję to na jutro, a na razie marno mi idzie ;/ :pP

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.

Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom