Kłamstwo Ma Krótkie Nogi ?

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
Czy często zdarza wam się kłamać?
W jakich okolicznościach się to dzieje?
Czy macie później wyrzuty sumienia?
Co sądzicie o kłamcach?
Czy kłamstwo zawsze jest złe?

Rozpatrzmy naturę kłamstwa i ludzi wobec kłamstwa jak i ludzi którzy kłamią.
Sam wypowiem się później.
Proszę aby odpowiedź nie ograniczała się do odpowiedzi na powyższe pytania.

PS. Szukałem czy był taki temat. Nie znalazłem. Jeśli jednak jest proszę robić co uznacie za słuszne.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Kłamie każdy, częściej lub rzadziej ale zawsze. Na pewno nikt nie kłamie po to by sobie utrudniać życie, chociaż często tak się staje przez ten czyn.
Nie wiem jak często kłamię. Nie liczę takiego na żarty, bo to robię non stop ;p. Ale tak raz na dwa - trzy dni to na pewno. Wyrzutów sumienia nie mam po tym nigdy. no chyba, że jest to coś perfidnego, wręcz chamskiego. Zdarzyło mi się takie coś ostatnio i nie bardzo mi było z tym dobrze, chociaż na szczęście udało się to naprawić bez rozlania krwi :). Nie ma co się oszukiwać, to często ułatwia życie. Ludzie którzy mówiliby zawsze prawdę, często mogli by ranić uczucia innych, sami byliby źle postrzegani, bo mówiliby o sobie tak jak jest na prawdę. Nie nie, nie, kłamstwo to sposób na życie i w sumie pewien fundament naszego społeczeństwa. Na prawdę, pewnych rzeczy lepiej nie wyjawiać.
Co mam myśleć o kłamcach? Sam nim jestem (któż nie jest kłamcą) więc nie mam o nich złego zdania. Gorzej, gdy przeradza się o w nonstopowe kłamanie, lub "bajkopisarstwo" - tego nie lubię straszenia i takie osoby bardzo mnie zrażają do siebie.

Moim zdaniem kłamstwo częściej bywa dobre, niż złe. Po prostu tak jest przyjęte, że to coś złego.

daria

Szejn
Weteran
Kłamię, jak każdy. Najczęściej rodziców, bo który nastolatek mówi całą prawdę rodzicom? To chyba najczęstsze osoby, którym nie mówię prawdy, natomiast ludzi z mojego otoczenia, kumpli, koleżanek raczej bardzo rzadko zdarza mi się okłamywać, a jak już, to nie są to sprawy jakiejś ciężkiej wagi, ot takie zwykłe błahostki...
Nie lubię ludzi, którzy kłamstwem żyją, którzy na każdym kroku łżą. Znam kilku takich i raczej nie są lubiani przez rówieśników, bo kto lubi, jak się go ciągle okłamuje?
W tej sprawie raczej trzeba znać granice, czasem warto się przyznać, wyznać prawdę. Nie wszystko da się ukryć, większość i tak na jaw wyjdzie, więc uważam, że nie warto.
Tak tak, kłamstwo ma krótkie nogi i wiele razy się o tym przekonałam, choćby nawet kłamiąc rodziców ^^

HoteK

Obywatel
Ja niestety mam ten dar , że mogę wkręcić każdego w co mi się podoba lecz używam tego ' daru ' sporadycznie .
Kłamstwo to pojęcie o którym każdy tak gada i obwinia innych a sam nieraz kogoś oczerniał i obgadywał jak tylko się obrócił , bo akie gadanie o nim złych rzeczy to ja uważam za kłamstwo .
Nigdy nikogo nie obgadywałem i nie będę tego robił , wiem że mnie niektórzy obgadują ale mi to wisi bo takich ludzi nie uważam za kolegów a nawet znajomych .

Nauczyciel

Martwy Pluszak
Weteran
kłamię codziennie ( choć szczerość do bólu mnie bardziej podnieca )
rzadko kiedy mnie to rusza, a jak jush ruszy,
to idę chlać i nie ma problema -zaczynam wtedy mieć to koło pały jak resztę tego uniwersum
kłamię zazwyczaj by się dowartościować w oczach innej osoby lub ją wrobić

czy kłamstwo 'est zue?
... jasne kurfa że tak
ale czym tak naprawdę 'est zło? ,p

Randal

Banned
Czy często zdarza wam się kłamać?

Nie, raczej unikam kłamania ale jeśli jest to to konieczne to tak.

W jakich okolicznościach się to dzieje?

Głównie gdy mama abo tata pytają się czy dostałem jakąś ocenę, jeśli dostałem dobrą to mówię szczerze jeśli złą kłamię. Kłamię w wielu innych sprawach ale nie chcę mi się ich wymieniać.

Czy macie później wyrzuty sumienia?

Nie, nigdy, nie mam czegoś takiego jak wyrzuty sumienia. Zawsze potrafię je opanować żeby nie dawały znaku życia.

Co sądzicie o kłamcach?

Jeśli kłamanie nie zdarza się nadmiernie to czemu nie ale jeśli człowiek kłamie na każdym kroku to jest nie dobrze. Nie lubię ludzi którzy łżą.

Czy kłamstwo zawsze jest złe?

Zależy co uznamy za to zło. Wiadomo że czynimy źle ale człowiek kłamie dla swojego własnego dobra. Kłamstwo nie zawsze jest złe.

Do góry Bottom