Jaką Gildię Wybrać?

Status
Zamknięty.

Szeryf1592

Pomocnik Magów Wody
Mam mały dylemat, bo nie wiem jaką gildię wybrać i w której będzie najlepiej,więc opisujcie tu swoje propozycje.

Isidro

Szalony Bartek
Weteran
Redakcja
Idź do SO...tam jest najlepiej na początek ;]
No i jest co okradać xd Jest kilku nauczycieli,dużo ciekawych miejsc(głównie kufry w zamku;]). Moim zdaniem to jest najlepszy obóz w G1.

Dzyl

El Principe
A ja zatem radzę ci iść do Nowego Obozu.Panuje tam fajny klimat, jest luźno i każdy może robić co chcę.Nie ma tam żadnych zasad, ludzie są całkiem spoko i ogólnie panuje tam fajna atmosfera.Ze starego i tak cię w późniejszym etapie gry wywalą bo tak jest w fabule :p

Isidro

Szalony Bartek
Weteran
Redakcja
Wojownikiem masz możliwosc walki i na dystans i w zwarciu.I tu i tu mozesz być dobrym.
A magiem tylko na dystans,bo jak ktoś będzie obok ciebie to nic mu nie zrobisz magią.Ale rzadko coś podejdzie do Ciebie zaatakowane magią ;)
Ja wole grać jako wojownik.Gra jest moim zdaniem ciekawsza.

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
To wszystko zależy od ciebie. Zarówno mag jak i wojownik ma swoje plusy i minusy.
W Gothic 1 magiem możesz zostać później, więc najpierw i tak bedziesz musiał ładować w siłę i miecz. Potem jednak, jeśli lubisz biegać w sukience i zabijać twoich przeciwników z dystansu jakąś fajową kulą ognia, to na pewno Mag to właściwa bramka ( lecę tutaj programem "Idź na całość" ).
Jednak jeśli jara cię ciachanie mieczem i bycie Rambo, to wojownik też jest w porządku.

Szeryf1592

Pomocnik Magów Wody
Czy inwestować niekiedy w manę i potem w kręgi będąc wojownikiem?

Isidro

Szalony Bartek
Weteran
Redakcja
Kręgami Magi można się parać będąc tylko Magiem :p Jeżeli np. dołączysz do SO to będziesz Cieniem.Później masz wybór:albo Strażnik albo Mag.Jeżeli wybierzesz Strażnika to nie mozesz uczyć się kręgów Magii.

Arven

Mr. Very Bad Guy
Weteran
CYTAT
Kręgami Magi można się parać będąc tylko Magiem

A nowicjusz i strażnik świątynny to już nie może?

Dołącz gdzie chcesz, żadna różnica. Dołączając do sekty możesz stworzyć dobrego wojownika i mieć czwarty krąg magii, do Starego Obozu - strażnika lub maga (to drugie jest lepsze, bo można mieć kręgi magii i rozwijać postać też w stronę wojownika), do Nowego - najemnika lub maga (tak jak w przypadku maga z SO). Jeżeli wybierzesz drogę magii w NO to później będziesz mógł zostać nekromantą.
Jeżeli dołączysz do SO, to później w fabule czeka Ciebie dosyć ciekawa niespodzianka, której zdradzał nie będę.

Tutaj naprawdę nie ma różnicy do kogo dołączysz, każda gildia jest w sumie podobna. I pewnie nie raz przejdziesz Gothica, więc zdążysz zaliczyć grę każdą z nich.

Szeryf1592

Pomocnik Magów Wody
Jeszcze pozostała jedna kwestia:czy iść także w zręczność,bo nie wiem czy mi starczy punktów nauki i w jaką broń dystansową inwestować PN(jeżeli mam inwestować w zręczność)?

Arven

Mr. Very Bad Guy
Weteran
Ja nigdy nie korzystam z broni dystansowych w G1. Gra jest tak łatwa, że wszystko zabijam samym mieczem. Jeżeli chcesz grać wojownikiem (co za pierwszym razem jest bardziej wskazane) to inwestuj w siłę, broń jedno - i dwuręczną. Później, jeżeli będziesz miał taką ochotę to inwestuj w kręgi magii (jeżeli będziesz strażnikiem w SO to fabuła tak Ciebie poprowadzi, że później i tak będziesz mógł uczyć się kręgów magii).

Szeryf1592

Pomocnik Magów Wody
Czyli mam nie inwestować w zręczność. Ok dzięki za pomoc.

Broother

Member
Niby nie do tematu, ale muszę to napisać. Kiedy najlepiej grało się nam w Gothica? Na początku. A dlaczego? Bo graliśmy jak umieliśmy, nikt nie mówił nam jak co przejść, czego się uczyć itp. itd., a i tak tą grę przeszliśmy. Dlatego właśnie gracze zaczynający swoją przygodę z "Gotikiem" powinni grać jak potrafią, a nie jak im powie ktoś inny. Potem, gdy już przejdą grę, nie będzie problemu - zawsze przy pomocy innych można zrobić wzorowego wojownika czy maga.

Podsumowując - graj jak umiesz, nie przejmuj się tym jak będzie potem - bo potem też zrobisz co chcesz.

Pozdrawiam oczywiście ^^

@down

A ten dalej swoje :p

Szeryf1592

Pomocnik Magów Wody
Czy będąc strażnikiem,mogę być jeszcze Magiem Ognia?

Arven

Mr. Very Bad Guy
Weteran
Magiem Ognia nie, ale później będziesz mógł zostać Magiem Wody ;) Nie chcę dokładnie zdradzać fabuły.

Bury_Zenek

Rycerz Wody
Ale jest pewien myk. jeżeli chcesz grać magiem i mieć zbroje strażnika taką dobrą zbroje to idziesz do magów i gadasz z nimi i jeden ci mówi żebyś przyszedł zdać test na maga ale nie uczyniasz tego lecz idziesz do thorusa i się zatrudniasz jako strażnik. kupujesz se zbroje (można ją kupić tylko jak się jest strażnikiem) a jak kupisz to idź zdać ten test. Ale nie można tak zrobić na odwrót. ja ci bardziej polecam być w NO bo możesz być wojem wytrenujesz się jako woj i idziesz do magów robisz coś tam jesteś magiem i wojownikiem jednocześnie

Plazer

Member
Ja tyż proponuje nowy obóz? Nekromanta na końcu gry ma fajne runy.

Jeśli chcesz mieć duży lvl, to możesz zrobić tak, że na początku, będziesz wykonywał questy dla SO, po zdobywasz Expa, na końcu weźmiesz Listę do kopalni dasz Laresowi, potem zrobisz jeszcze kilka questów w NO, no i będziesz z dość dużym lvlem w NO ;] .

Sekciarzów na początek gry nie polecam, mi się wydawało że jakoś trudniej się na początku gra (słaba zbroja).

oleG

Member
Za chiny nie bierz maga xD
Ja byłem mag-woj i ten ostatni czar można sobie wsadzić do ....

Plazer

Member
Myślisz o Runie z Uriziela? Ona nie jest słaba.
Na początku używasz runy, rozwalisz połowę potworów, a potem jak podejdą to ciachasz z miecza (jeśli jesteś wojowniko-magiem).
Jeśli nie myślisz o Runie z Urizela to zwracam honor ;) .

oleG

Member
O tą runę mi chodzi :eek: Może dlatego że miałem mało many ale burza ognia większe dmg zadawała u mnie xd
EDIT: żeby przejść grę to musiałem kaloma z dala od nowicjuszy zabić ;d

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom