Gry Komputerowe - Kierunek Studiów

Arq

New Member
Witajcie, od przyszłego roku na 4 sląskich uczelniach będzie możliwe studiowanie na kierunkach związanych z grami komputerowymi.
Mianowicie będziemy mogli się kształcić w:

-narracji i kompetencjach językowych, (Uniwersytet Sląski)
-finansach i marketingu, (Akademia Ekonomiczna)
-projektowaniu graficznym, (Akademia Sztuk Pięknych - Katowice)
-programowaniu i modelowaniu. (Politechnika Sląska - Gliwice)

Widać w naszym kraju nareszcie cos drgnęło i będzie można studiować cos, co jest naszą pasją. Jak dla mnie bomba :) A co Wy o tym sądzicie?

Wysoki93

Active Member
Jakbym się znał na zwykłym modowaniu lub potrafiłbym napisać prosty program, to czemu nie. Ale że nie jestem informatykiem, to niestety się tam nie wybiorę :(
Skoro pojawią się takie kierunki studiów, to zapewne polski rynek gier komputerowych i konsolowych zacznie wypuszczać coraz więcej i mam nadzieję lepszych, produktów.
Dla mnie bomba ;)

Gdzie znalazłeś artykuł o tym przedsięwzięciu?

Electric Dragon

Majster
Weteran
Był podobno w CDA, poniżej macie skan

sany0001z.jpg

Jak dla mnie, dobrze, że ktoś w końcu pomyślał nad tą tematyką. Wysoki, rynek gier komputerowych to nie tylko programowanie ale też modelowanie, rysowanie, wymyślanie fabuły. Także marketing nad produktem. Nie wiem czemu panuje przekonanie, że jeśli chodzi o gry to przyszłością jest zostać programistą w jakimś studiu. Programowanie to zaledwie część pracy nad grą.

igor1988bb

Member
Co prawda to prawda!
Zamiast ciągłej nauki tworzenia programów nareszcie ktoś pomyślał o tworzeniu rozrywki.

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
Myślisz że napisanie gry jest prostsze niż stworzenie programu? Chyba jesteś w wielkim błędzie.

Jedno pytanie mam, co ma finanse i marketing związanego z grami? Konkretniej co w tym kierunku jest tak fenomenalnie połączone z grami że to wymieniłeś? Można powiedzieć że studiuje bardzo podobny kierunek do tego i z grami on ma wspólne tylko to że na wykładach gram na telefonie. Sprecyzuj, bo z nazwy to nie ma żadnego połączenia.
Projektowanie graficzne to chyba nie jest coś nowego, tak mi się wydaje. W końcu chyba T. Bagiński nie nauczył się wszystkiego w domu, prawda? Gdzieś musiał zdobyć wiedzę więc też nie bardzo rozumiem zachwytu.

Moim zdaniem tworzenie kierunku który specjalizowałby się typowo w tworzeniu gier, raczej nie powstanie zbyt szybko. Za duże koszty, to na początek. No i bycie pionierem w dziedzinie jest dość ryzykowne w tym kraju.

Arq

New Member
Co mam Ci sprecyzować? Otwórz i przeczytaj załącznik od ED'a a wszystkiego się dowiesz :) Nie wyssałem sobie tego z palca.

Jeżeli uczelnie decydują się na taki krok to najwidoczniej mają ku temu jakis cel i wiedzą co robią. Zgodzę się z Tobą, że bycie pionierem na dodatek w TYM kraju jest ryzykowne. Ale przecież bez ryzyka nie ma zabawy, prawda?

A na koniec: "co ma finanse i marketing związanego z grami?" a chociażby to, żeby potrafić wcisnąć konsumentowi kit taki, żebys sprzedał swój produkt z takim powodzeniem, jak się sprzedał CoD: Black Ops.

Pozdrawiam

igor1988bb

Member
Myślisz że napisanie gry jest prostsze niż stworzenie programu? Chyba jesteś w wielkim błędzie.

Spokojnie! Wcale nie myślę że tworzenie gier jest prostsze od pisania programów wiem bo sam się tego próbowałem uczyć. Ale programowanie gier traktuję jako coś dodatkowego po zapoznaniu się z zasadami pisania programów.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
A na koniec: "co ma finanse i marketing związanego z grami?" a chociażby to, żeby potrafić wcisnąć konsumentowi kit taki, żebys sprzedał swój produkt z takim powodzeniem, jak się sprzedał CoD: Black Ops.

Tak, ale nie jest to kierunek nawet luźno związany z samymi grami, a jedynie lekko z ich sprzedażą, a to dwie inne rzeczy. Poza tym kierunków zarządzania i marketingu jest multum i nie wiem jaka w tym nowość.

To byłoby ciekawe, gdyby powstał kierunek związany typowo z tworzeniem gier komputerowych. Na pewno nie narzekałby na małe zainteresowanie, a i po jego ukończeniu praca pewna. Czy to w coraz bardziej rozwijającym się przemyśle gier w Polsce, czy to za granicą. Na pewno lepsze to niż pięćset sto dziewięćsetny kierunek filologii polskiej...

Do góry Bottom