Globalizacja

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
CYTAT
Globalizm (łac. globare - tworzyć kulę, gromadzić się) - trend, polegający na dążeniu do utworzenia jednolitego organizmu, którego zadanie polegałoby na kierowaniu całym światem. Pojęcie to zostało wprowadzone w latach 60. XX wieku, zostało jednak rozpowszechnione dużo później, na przełomie XX i XXI wieku.

Zwolennicy globalizmu popierają zniesienie barier, które uniemożliwiają swobodę przepływu towaru, usług i zasobów ludzkich, takich jak cła lub wizy.

Co sadzicie o idei stworzenia globalnej wioski??????
popieracie ją czy nalezycie do zatwardziałych przeciwników czyli alterglobalistów???
jakie zagrożenia moze nieśc ze sobą globalizacja a jakie korzyści?????

Wydawac by się mogło ze to bardzo dobry pomysł.....który pomoze zblizyć do siebie społecznośc świata
ale martwią mnie te trendy które ogarniaja cały swiat......masowe uniwersalne wzorce przekazywane społeczeństwom
s niezbyt rozwijające i pouczajace..powiedziałbym ze raczej robią papke z mózgu...aczkolwiek kazdy szanujący się człowiek
powinnien zdawać sobie sprawe kiedy ktos jawnie go naboja w butelke....zjawisko makdonaldyzacji(nie smiac się...to jest pojecie socjologiczne)tez nie jest zadowalające.nie potrzeban nam automatyka w społecznych zachowaniach...piekna ideea globalnej wioski yła by wspaniała gdyby społeczeństwa umiały mimo wszystko zachowac swoja odrebnoćś i samodzielnośc...a pod wpływem globalizacjio owe cechy zatracaja się datego nie estem jej gorącym zwoilennikeim

Gothi

Pain Donkey
Weteran
Globalizacja to tylko z pozoru robienie "globalnej wioski". To przede wszystki monopolizowanie na ile się da gospodarki przez wielkie korporacje, które dzięki temu dyktują ceny i jeszcze bardziej zwiększają wyzysk w krajach trzeciego świata. Owszem, nawet dla naszej "biednej" [jak to się przyjęło uważać] Polski, moze to dać pozystywny skutek, ale nie chcę żyć w dobrobycie, jeśli mają za to zapłacić niczemu winni ludzie...
Nie, nie jestem za globalizmem, ale nie jestem też do końca anty. W końcu idea globalnej wioski nie jest zła, tyle, że teoria ma to do siebie... No. W efekcie dobry globalizm jest niemożliwy. Przynajmniej dziś.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
CYTAT
To przede wszystki monopolizowanie na ile się da gospodarki przez wielkie korporacje, które dzięki temu dyktują ceny i jeszcze bardziej zwiększają wyzysk w krajach trzeciego świata. Owszem, nawet dla naszej "biednej" [jak to się przyjęło uważać] Polski, moze to dać pozystywny skutek, ale nie chcę żyć w dobrobycie, jeśli mają za to zapłacić niczemu winni ludzie...

Wydaje się że idea globalnej wioski nie jet dokońca tak globalna jakby się wydawało
Bliższe jast opcja klubu najbogatszych i najbardziej wpływowych gdzie
wstep mają tylko wybrani a niektórzy ze wzgledu na swoje ograniczenia czy ubustówo
powinni zostac zupełnie zlikidowani i lub wchłonięci przez globalne społeczeństwo

CYTAT
W końcu idea globalnej wioski nie jest zła, tyle, że teoria ma to do siebie... No. W efekcie dobry globalizm jest niemożliwy. Przynajmniej dziś.

Teoria ma to do siebie że w teori jest dobra a w praktyce wyłażą z niej same babole
Dzisiejsze czasy...a raczej społeczeństwa w disiejszych czasach nie sa gotowe na globalizację
postępuje ona powolutku i widac to jednak nigdy nie osiagnie ona takich rozmiarów jak sama idea
nie wiadomo czy bedze to kiedykolwiek realne do osiągnięcia.........

Do góry Bottom