Byliśmy na premierze spektaklu teatralnego w świecie Gothica!

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Długi czas oczekiwania dobiegł końca! Przygoda, która rozpoczęła się dla naszej redakcji wraz z wywiadem, który przeprowadziliśmy z Damianem Zielezińskim we wrześniu ubiegłego roku, doszła do etapu premiery spektaklu teatralnego „Witamy w Kolonii!”. Jako reprezentant Gothic Up wybrałem się na niego i zdam Wam z niego relację – nie dając jednak wielu spoilerów, ponieważ ze Skazańcami będzie można jeszcze się na własne oczy zobaczyć.

Spis treści

Wybierz obóz​

Za kim jesteś? – nie takiego pytania można spodziewać się przychodząc na przedstawienie do teatru. Ale to spektakl w świecie Gothica, więc to pytanie musiało w końcu paść, a odpowiedzi są tylko trzy. Stary Obóz, Nowy Obóz, Obóz Bractwa. Ja wybrałem Nowy Obóz – nie chcę, by rządził mną Gomez, ani być członkiem sekty. Zbieranie magicznej rudy, by wysadzić Magiczną Barierę – to jest to.

Najwięcej widzów było jednak za Starym Obozem. Każdy z widzów był kierowany do innej części sali, zależnie od wyboru. Przechadzali się już tamtędy Cienie, Szkodnicy i Nowicjusze…

GothicUp Skazancy Premiera Galeria 3

Weź magiczną rudę​

Duży kosz z setkami bryłek magicznej rudy. Dostawaliśmy po 5 bryłek na wejściu – podejrzana sprawa. Przyzwyczajony jestem do tego, że ktoś mi zabiera rudę. I nie musiałem długo czekać, by zainteresował się tym jakiś szkodnik. Kto wygra? – mówię, że Nowy Obóz. Ile obstawiasz? – cztery bryłki. Jedną chciałem zostawić sobie na pamiątkę. Podobno poza Barierą są wiele warte. Szkodnik pakuje je do sakiewki i odchodzi z uśmieszkiem na ustach. Chyba już ich nie zobaczę.

Na szczęście jedna mu wypadła – mam już dwie. Parę minut później przechadza się upalony członek Bractwa. Proponuję białe zawiniątko. Za darmo to uczciwa cena – biorę. Ale ogniem, już nie chciał się podzielić. Mój kompan, który również jest za Nowym Obozem przypomniał mi, że jak jeszcze był poza Barierą, to straż wsadzała do więzienia za samo posiadanie bagiennego ziela. Może lepiej się go pozbyć?

Wraca szkodnik. Jego sakiewka jest już pełna. Chcesz kupić bagienne ziele? – pytam. Za ile? – odpowiada. Cztery bryłki – myślałem, że się zgodzi. On jednak na to – trzy bryłki i biorę. W sumie wyszedłem na zero. Na dowód – zdjęcie.

GothicUp Skazancy Premiera Ruda

Kibicuj​

Na scenie pojawia się reżyser spektaklu. Zachęca do kibicowania swoim obozom. Szkodnicy będą wyśmiewać Cieni, jak to są posłuszni Gomezowi? – jeśli jesteś za Nowym Obozem, to dołącz do nich. Cienie kpią z upalonych Nowicjuszy? – trudno traktować ich poważnie, szczególnie jak popierasz Stary Obóz: możesz ich wybuczeć.

GothicUp Skazancy Premiera Galeria 6

Wychwytuj nawiązania​

Zgodnie z zapowiedzią jeszcze z wywiadu, świat Gothica przenikał się tu z realnym światem community fanów gry. Jak nazywał się nowo zrzucony skazaniec? Oczywiście – Tunowy. Choć pewien Starszy Cień postanowił mówić na niego Bury.

Można też było poznać historię pewnego pisarza, który chciał napisać jak najlepszą książkę i robił to od wielu lat. Deklarował, że jest bliski ukończenia. Ktoś postanowił jednak zobaczyć nad czym pracuje, jeszcze przed publikacją. I zaoferował mu w zamian szkice z roznegliżowaną kobietą…

GothicUp Skazancy Premiera Galeria 16

Zobacz, jak to było​

Na jesieni planowane wznowienie spektaklu. Jeśli na nim nie byłeś, a do jesieni nie możesz się doczekać, możesz zajrzeć do galerii.

GothicUp Skazancy Premiera Galeria 15
GothicUp Skazancy Premiera Galeria 11
GothicUp Skazancy Premiera Galeria 12
GothicUp Skazancy Premiera Galeria 9
GothicUp Skazancy Premiera Galeria 4
GothicUp Skazancy Premiera Galeria 3
GothicUp Skazancy Premiera Galeria 13
GothicUp Skazancy Premiera Galeria 10
GothicUp Skazancy Premiera Galeria 1
GothicUp Skazancy Premiera Galeria 5

GothicUp Skazancy Premiera Galeria 2
GothicUp Skazancy Premiera Galeria 14
GothicUp Skazancy Premiera Galeria 8

„Witamy w Kolonii!” to nie tylko obrazy i sceny, ale i muzyka. Ostrzegający nas ścierwojad, orkowie i inne dźwięki otoczenia – to wszystko daje pełne doświadczenie Gothic w teatrze.

Niebawem na kanale Doktora Borginsona pojawi się filmowa relacja z wydarzenia na którą serdecznie zapraszamy.

Artykuł Byliśmy na premierze spektaklu teatralnego w świecie Gothica! pochodzi z serwisu Gothic Up.

Przeczytaj u nas na stronie...

Do góry Bottom