Żałoba Narodowa?

Kacperex

KacŚpioszek
Witam,

Wieki nie zakładałem nowego tematu tak więc liczę, że stworzy się tu rzeczowa dyskusja.
Jak wiemy, bądź nie. Gdzieś w wielkopolsce, coś się spaliło. Prezydent zaserwował nam żałobę narodową. Co o tym myślicie?

Ja jestem przeciwny tego typu akcją. Niestety możecie mnie wziąć za egoistycznego sukinsyna ale niestety życie jest okrutne.
Codziennie na Polskich drogach, w szpitalach, domach, i co? I GÓWNO! Według mnie powinniśmy mieć całoroczną żałobę, lub wcale. Zawiedli ludzie, bądź inna materia. Rozumiem żal, smutek , i ogromną stratę rodziny. Ale czy jest to powód do żałoby?
Myślę, że gdyby nie dzisiejsze media , ciągłe trąbienie o tym, i podsycanie atmosfery, żadnej żałoby by nie było.

Dla mnie to wszystko takie sztuczne i wymuszone... :/

szczurek

Menda serowa
Weteran
Kamień Pomorski to nie wielkopolska ;] Zachodnio - pomorskie z tego co się orientuję.
Co do reszty się zgadzam. Tragedia tragedią, ale na całym świecie ginie codziennie tak dużo ludzi że żałoba powinna być wszędzie i zawsze.

czlapek14

Member
Ja oczywiście mam takie samo zdanie jak wy. Prawda jest taka że nasz prezydent ma wypisane na twarzy i jego historii że jego czas już się skończył i coraz głupsze pomysły przychodzą mu do głowy jak np kiedy nagle się przeciwstawił euro w Polsce, a ponad połowa rodaków była za. Rozumiem żałoby typu śmierć naszego papierza ale zjaranie się jakiejś hali to lekka przesada. Nie pamiętam wszystkich żałób narodowych, ale kiedy o niektórych słyszę to zastanawiam się czy płakać czy śmiać się. Pamiętam jak w 6 klasie byłem to co miesiąc była jakaś żałoba. Naprawde lekka przesada.

Arven

Mr. Very Bad Guy
Weteran
Te wszystkie Żałoby Narodowe to drobna przesada. Zginęło 21 ludzi i już od razu cały kraj ma pogrążać się w smutku, rezygnować z różnych zabaw itp? Rozumiem, jakby zginęło około 100 osób wzwyż to można już taką żałobę zrobić, ale przy 21 ofiarach? Niestety wszystko jest robione pod publikę. Powiedzcie mi, czy jak komuś jakaś bliska osoba zginie w takim np. hotelu jak dziś z paroma innymi osobami a jak np. wpadnie pod samochód to czy rodzina cierpi inaczej? Nie. Ale wokół tego pierwszego przypadku zginęło nieco więcej osób i krążą przy nim media, więc taki prezydent chce pokazać jaki jest wspaniały i da im sporą kwotę jako "odszkodowanie" oraz ogłosi żałobę narodową. W drugim zaś przypadku prócz rodziny i znajomych właściwie nikt się nie zainteresuje. I sami powiedzcie, czy nie jest to robione pod publikę?

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Przyznam, że już się przyzwyczaiłem do bezsensownych żałób narodowych. Choć zawsze przez nie cierpię, bo są wprowadzane wtedy, kiedy idę na jakąś większą imprezę, to jakoś mi to powiewa, czy ona jest, czy jej nie ma. I tak robi to co robiłem, żyje swoim życiem. A to, że przez 3 dni nie obejrzę filmów/programów rozrywkowych, to mi nie przeszkadza, bo i tak coraz mniej ogląda tv.
Jedyne co mnie martwi w tym wszystkim, to to, że przez ten nawał żałób narodowych, traci ona na wartości i znaczeniu w umysłach Polaków. Tak więc, gdy w końcu, nie daj Boże, zostanie wprowadzona słuszna żałoba, nie docenimy jej :/.
Wprowadzać ją powinno się w przypadkach na prawdę poważnych. Z całym szacunkiem, ale śmierć 21 osób, nie jest takich przypadkiem. Szczere kondolencje dla rodzin ofiar, jednak to jest niestety zbyt błahy powód do prowadzania żałoby w całym kraju, tym bardziej, że codziennie tyle osób ginie w rożnych innych wypadkach. Tak więc śmierć x osób w grupie jest wydarzeniem bardziej tragicznym, niż śmierć x osób w rożnych miejscach kraju?

ADAM MICHNIK

New Member
aj waj!
moim zdaniem zaloba takze jest zbedna. rozumialem te po JPII, chociaz po rabinie Blumentalu powinna byc wieksza. kaczy prezydent raz po raz ustanawia te zaloby, sypie nimi wrecz z rekawa. zeby byl taki wylewny i skuteczny w zwalczaniu antysemityzmu, wszechobecnego w Polszcze!
aj waj!

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
Dla mnie ogólnie zjawisko żałoby narodowej jest zbyt często wykorzystywane. Zmarł papież - żałoba, wypadek pielgrzymów jakiś - żałoba, jacyś generałowie się rozbili samolotem - żałoba. I teraz znowu. Sorry, także uważam, że takie zdarzenie jak ten pożar czy tamten wypadek autokaru to zdarzenia, które na świecie dzieją się bardzo często. Może niedługo wprowadzi żałobę narodową, bo babcia władzia spadła ze schodów ? rzal.ru.
Sama żałoba jest ok, ale wprowadzana do adekwatnej sytuacji.

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
Też się zgadzam, że te żałoby są zdecydowanie zbyt często wykorzystywane, są po prostu pod publikę.
Tym niemniej współczuję rodzinom ofiar, nawet nie wyobrażam sobie przez co muszą teraz przechodzić.
Nie wiem co mam jeszcze powiedzieć, bo wszystko już powiedzieli inni.

CYTAT
Wieki nie zakładałem nowego tematu tak więc liczę, że stworzy się tu rzeczowa dyskusja.

Dyskusja to wywiązuje się gdy ktoś ma sprzeczne poglądy, a tu wszyscy mają takie same. Czekamy na jakieś argumenty "za" żałobą.

Isidro

Szalony Bartek
Weteran
Redakcja
Chcecie argumentów na "za",to ja mam kilka
Po pierwsze zginęło wielu ludzi a jeszcze więcej zostało bez dachu nad głową i to w czasie który powinien być radosny,a nie pełen łez i cierpienia.
Po drugie to NIE MOŻE spłynąć po nas jak po kaczkach(bez podtekstu politycznego) bo takie tragedie nie są codziennością,i oby nigdy nie były.Co kilka lat zdażają się takie tragedie jak ataki na WTC,a co kilka miesięcy są trzęsienia ziemi,pozary budynków czy zawalenia sie konstrukcji.I po każdej takiej tragedii powinna być Żałoba....
Po trzecie Żałoba Narodowa to jest wyraz jedności i współczucia dla innych.

Jesli Was to nie przekonało to trudno...

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
Ale nie porównuj ataku na WTC do pożaru jednego budynku. Skala zabitych i zniszczeń oraz samej wagi jest zupełnie inna. Jakby spłonął jakiś wielki wieżowiec w stolicy to bym nic nie powiedział. Ale spłonął 1 budynek i to niekoniecznie ważny. Ludzi zginęło mało. Żałoba powinna być wprowadzana jeśli naprawdę skala zniszczeń i strat jest duża. To nie było tornado, powódź, która pozbawiła domów setki ludzi. A historia najnowsza pokazuje, żałoba narodowa jest wprowadzana z okazji hmmm pomniejszego wypadku.
Jak kacpi napisał ... codziennie giną na drogach ludzie itp.

GOFER152

Member
"Śmierć jednostki to tragedia , śmierć miliona to statystyka " . Ludzie ginęli i ginąć będą w mniej lub bardziej tragicznych okolicznościach , taki jest już kolej rzeczy , gdyby każda z tych osób zginęła w tym samym czasie tylko w różnych miejscach nie było by nawet wzmianki o tym , a tak robią teraz z tego aferę polityczną kto bardziej współczuje .

Kacperex

KacŚpioszek
CYTAT
CYTAT
Chcecie argumentów na "za",to ja mam kilka
Po pierwsze zginęło wielu ludzi a jeszcze więcej zostało bez dachu nad głową i to w czasie który powinien być radosny,a nie pełen łez i cierpienia.

21 osób to jest dużo. Ale żeby od razu wiele? Ostatnio był niedlaeko mnie karambol zgineło chyba 30 osób a więcej jeszcze był rannych. I co? A no nic nie ma żałoby xD

CYTAT
Po drugie to NIE MOŻE spłynąć po nas jak po kaczkach(bez podtekstu politycznego) bo takie tragedie nie są codziennością,i oby nigdy nie były.Co kilka lat zdażają się takie tragedie jak ataki na WTC,a co kilka miesięcy są trzęsienia ziemi,pozary budynków czy zawalenia sie konstrukcji.I po każdej takiej tragedii powinna być Żałoba....

Tja. No to mówię cały rok niech będzie żałoba. Ta tragedia jest tylko nagonką pseudo polityczno-medialna i tyle.

CYTAT
Po trzecie Żałoba Narodowa to jest wyraz jedności i współczucia dla innych.

No to co bo ludzi stracili dom, to mam im współczuć? A co z tymi co tracą rodziny w szpitalach, domach, na ulicy? Oni są gorszej kategorii? Bo co, bo nie gina w dwudziestu na raz? No wybacz nie zrozumiem tego twojego zdania.
Jedność bo PREZYDENT ogłosił żałobę? Każdy niech zapali świeczkę w oknie i wsio. Po co te ceregiele?

KamilzLasu

New Member
Jestem przeciw kolejnej żałobie. Codziennie umierają ludzie w Polsce (tak mi się wydaje przynajmniej) i co? Czy po każdym jest żałoba narodowa? Nie. Trzeba umrzeć w grupie, ale nie za dużej (20-40), wtedy będziemy mieć pewność, że czeka nas kolejna żałoba. No i trzeba umrzeć podczas jakiejś klęski żywiołowej. Grupowe samobójstwo, śmierć naturalna - takie rzeczy nie wchodzą w grę.

Gorn4

Member
CYTAT
Jedyne co mnie martwi w tym wszystkim, to to, że przez ten nawał żałób narodowych, traci ona na wartości i znaczeniu w umysłach Polaków. Tak więc, gdy w końcu, nie daj Boże, zostanie wprowadzona słuszna żałoba, nie docenimy jej :/.

Tutaj muszę zgodzić się z Rangizem. Kiedy jest jakaś naprawdę większa tragedia, nie potrafimy już jej pożałować, bo wszystko robione jest pod publikę. Niedawno na obwodnicy w pobliżu mojego miasta, rozbił się autobus, ponieważ uderzyła w niego jakaś kobieta prowadząca furgonetkę. Zginęło 30 dzieci w wieku 8 - 11 lat, a 8 zostało ciężko rannych. Oprócz tego zginął kierowca autobusu, kobieta prowadząca furgonetkę, a wychowawczyni została krytycznie ranna. Żałoby nie było, media - oprócz naszej regionalnej gazety - nie dały nikomu o tym znać, a czy to nie była o wiele większa tragedia niż w Kamieniu Pomorskim? Nie dość, że zginęło więcej osób, to jeszcze na dodatek większość stanowiły dzieci. Żałuję osób, które ucierpiały w tamtym pożarze, ponieważ nie tylko sporo zginęło, ale także pozostali przy życiu stracili dach nad głową. Będzie im ciężko się po tym pozbierać, widok "żywych pochodni" z pewnością będzie im ciążyć jeszcze przez kilka lat, ale tak samo będą cierpieć rodzice dzieci, o których napisałem wyżej, lecz życie toczy się dalej i nic tego nie powstrzyma, więc nie ma potrzeby wciskania na siłę całemu narodowi żałoby. Na dodatek prezydent i premier, znaleźli sobie kolejny temat do kłótni, mianowicie Kaczyński krzyczał: "dlaczego nie został poinformowany przez Rząd?". Podobała mi się odpowiedź Tuska, ale nie powinno się takich wydarzeń wykorzystywać w polityce i to jeszcze w bezsensownych kłótniach. Nie mam chyba już nic więcej do dodania, bo co było do powiedzenia, napisała już reszta.

Do góry Bottom