Aparat Cyfrowy

Status
Zamknięty.

<INOS>

Member
Wahałem się gdzie ten temat zamieścić i czy w ogóle go tworzyć. Jeżeli nie podoba się to moderatorom to od razu zamykajcie lub przenieście do działu "komputery". Jak wszystko gra to dobrze. A więc zaczynam. Od dłuższego czasu zacząłem interesować się fotografią. Razem z kolegą, który ma porządny aparat robiłem zdjęcia. Teraz nadszedł czas, żeby kupić sobie swój dobry sprzęt. Założyłem ten topic aby dowiedzieć się od was userzy jak wybrać DOBRY aparat cyfrowy. Nie mogę się zapytać kolegi, z którym robiłem foty, ponieważ wyjechał. Głównie chodzi mi o to na co zwrócić największą uwagę? Jakiej firmy wybrać aparat? Jakie parametry aparatu za co są odpowiedzialne?
Z góry dzięki.

Lord Viqux

Member
Cóż, liznąłem troche fotografii, więc mam nadzieję, że pomogę...
Wszystko zależy od tego, ile możesz wydać na ten aparat, jakie zdjęcia chcesz nim robić i jakie możliwości posiadasz - czyli umiejętności, wiedza, dodatkowy sprzęt.
Najważniejszy jest w tym momencie przedział cenowy i klasa... do wyboru masz kompakty proste i amatorskie, zaawansowane bardziej i mniej, oraz lustrzanki.

Na początek: najtańszą cyfrówkę [100zł] można kupić w telezakupach mango, jednak w słabych telefonach znajdziesz lepszy aparat niż ten :)
Dosyć żartów :p

Kompakty proste można kupić już od 500zł, ja jednak sobie nimi nie zaprzątam głowy...

Kompakty mniej zaawansowane to jakaś granica 900zł-1200zł... te aparaty mają już chyba możliwości manualne, jednak nie można w tym za bardzo zaszalec... często występuje tam mocny szum przy zdjęciach ze słabym oświetleniem [czyli jakość do kitu przez charakterystyczne kropki na ekranie], silna aberracja [zniekształcenia przedmiotów np. budynków przy zdjęciach i zbliżeniach], cieniutka lampa błyskowa, brak możliwości dokupienia i zamontowania akcesoriów [konwerterów, filtrów itp.] Jednak na wakacje i do zdjęć domowych wystarczy...

kompakty zaawansowane to sprzęt od 1300zł-1700zł... ja właśnie kupuje w najbliższym czasie aparat w tej klasie, przez wielu uważany za najlepszy w kompaktach - Canon PowerShots S3 IS. Ogólnie polecam ten aparacik ;), i nie jest drogi, już staniał wystarczająco dobrze, dostaniesz go za 1340 w Internecie. Co do kompaktów tej klasy, to powinny one zadowalać fotografów amatorów, pragnących się rozwinąć w tym fachu. Z reguły liczba pikseli jest od 5mln w górę [do 7], co w zupełności wystarczy - to odbitki 20x30cm super jakości. Aparaty te posiadają dość duże możliwości manualne, dobre makro [mój Canon PowerShot ma od 0cm! Gratka dla fotografów lubiących bliskie ujęcia], duży zakres zoomu [wyżej wymieniony Canon ma zoom optyczny 12x, to bardzo dobre zbliżenie], możliwość założenia na obiektyw dodatkowych akcesorii - czyli adaptera + np. filtry, konwertery, tulipany etc. Są zastosowane jakieś technologie, które likwidują niepotrzebne efekty uboczne, typu właśnie aberracje, wstrząsy [w Canonie jest bardzo dobry stabilizator].

Lustrzanki do przedział od 2000zł w górę, ja nie mam zamiaru kupować lustrzanki cyfrowej, więc o tym to ja nic nie powiem :)

Jak mówiłem: wszystko zależy od tego, jak wiele pieniędzy zamierzasz wydać na ten aparat i do czego on ma Ci służyć. Jeśli kupisz kompakt zaawansowany, nie zapomnij dokupić do niego tulejki, jakiegoś dobrego filtra UV, tulipan i statyw też by się przydał... Natomiast jeśli chcesz coś w niższej klasie, o dodatkowych akcesoriach zapomnij, bo te modele po prostu ich nie mają :)

Jak mówiłem, ogólnie polecam Ci Canona PowerShot S3 IS, wiem naprawdę dużo o tym aparacie, więc jeśli chcesz się o nim więcej dowiedzieć, to napisz na gg.

Mam nadzieję, że pomogłem :D
pozdro

ps. a i jeszcze coś: jeśli chodzi o firmę, to polecam Canona: do aparatu zawsze dodają dobre oprogramowanie graficzne, mają także najlepszy serwis fotograficzny w Polsce; po pewnych drobnych detalach widać, że ta firma umie robić aparaty - mówię np. o dobrym i wygodnym układzie guzików w sprzęcie, jego lekkością, wygodny układ obudowy umożliwia np. obsługę jedną ręką - takie niby nic, ale jednak się liczy.

TACZKA

Member
Ja ci polecam aparat cyfrony fiju s5600 sam mam taki i jestem z niego bardzo zadowolony, ma 10 krotny zoom optyczny i matryce 5.1 mpx ktora w zupelnosci wytarczy zby robic dobre zdjecia. Nie jest to amatorski aparat tylko polprofesjonalny i mozna nim robic zdjecia w formacie RAW... POlecam :)

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom