Cóż, liznąłem troche fotografii, więc mam nadzieję, że pomogę...
Wszystko zależy od tego, ile możesz wydać na ten aparat, jakie zdjęcia chcesz nim robić i jakie możliwości posiadasz - czyli umiejętności, wiedza, dodatkowy sprzęt.
Najważniejszy jest w tym momencie przedział cenowy i klasa... do wyboru masz kompakty proste i amatorskie, zaawansowane bardziej i mniej, oraz lustrzanki.
Na początek: najtańszą cyfrówkę [100zł] można kupić w telezakupach mango, jednak w słabych telefonach znajdziesz lepszy aparat niż ten
Dosyć żartów
Kompakty proste można kupić już od 500zł, ja jednak sobie nimi nie zaprzątam głowy...
Kompakty mniej zaawansowane to jakaś granica 900zł-1200zł... te aparaty mają już chyba możliwości manualne, jednak nie można w tym za bardzo zaszalec... często występuje tam mocny szum przy zdjęciach ze słabym oświetleniem [czyli jakość do kitu przez charakterystyczne kropki na ekranie], silna aberracja [zniekształcenia przedmiotów np. budynków przy zdjęciach i zbliżeniach], cieniutka lampa błyskowa, brak możliwości dokupienia i zamontowania akcesoriów [konwerterów, filtrów itp.] Jednak na wakacje i do zdjęć domowych wystarczy...
kompakty zaawansowane to sprzęt od 1300zł-1700zł... ja właśnie kupuje w najbliższym czasie aparat w tej klasie, przez wielu uważany za najlepszy w kompaktach - Canon PowerShots S3 IS. Ogólnie polecam ten aparacik
, i nie jest drogi, już staniał wystarczająco dobrze, dostaniesz go za 1340 w Internecie. Co do kompaktów tej klasy, to powinny one zadowalać fotografów amatorów, pragnących się rozwinąć w tym fachu. Z reguły liczba pikseli jest od 5mln w górę [do 7], co w zupełności wystarczy - to odbitki 20x30cm super jakości. Aparaty te posiadają dość duże możliwości manualne, dobre makro [mój Canon PowerShot ma od 0cm! Gratka dla fotografów lubiących bliskie ujęcia], duży zakres zoomu [wyżej wymieniony Canon ma zoom optyczny 12x, to bardzo dobre zbliżenie], możliwość założenia na obiektyw dodatkowych akcesorii - czyli adaptera + np. filtry, konwertery, tulipany etc. Są zastosowane jakieś technologie, które likwidują niepotrzebne efekty uboczne, typu właśnie aberracje, wstrząsy [w Canonie jest bardzo dobry stabilizator].
Lustrzanki do przedział od 2000zł w górę, ja nie mam zamiaru kupować lustrzanki cyfrowej, więc o tym to ja nic nie powiem
Jak mówiłem: wszystko zależy od tego, jak wiele pieniędzy zamierzasz wydać na ten aparat i do czego on ma Ci służyć. Jeśli kupisz kompakt zaawansowany, nie zapomnij dokupić do niego tulejki, jakiegoś dobrego filtra UV, tulipan i statyw też by się przydał... Natomiast jeśli chcesz coś w niższej klasie, o dodatkowych akcesoriach zapomnij, bo te modele po prostu ich nie mają
Jak mówiłem, ogólnie polecam Ci Canona PowerShot S3 IS, wiem naprawdę dużo o tym aparacie, więc jeśli chcesz się o nim więcej dowiedzieć, to napisz na gg.
Mam nadzieję, że pomogłem
pozdro
ps. a i jeszcze coś: jeśli chodzi o firmę, to polecam Canona: do aparatu zawsze dodają dobre oprogramowanie graficzne, mają także najlepszy serwis fotograficzny w Polsce; po pewnych drobnych detalach widać, że ta firma umie robić aparaty - mówię np. o dobrym i wygodnym układzie guzików w sprzęcie, jego lekkością, wygodny układ obudowy umożliwia np. obsługę jedną ręką - takie niby nic, ale jednak się liczy.